Нова година код куће

У Србији због епидемије вируса корона, први пут није било организованог дочека Нове године у хотелима, кафићима и на отвореном. Полиција и надлежне службе контролисали су поштовање епидемиолошких мера, а улазак у хотеле у туристичким местима био је дозвољен само пријављеним гостима. Угоститељи ће и данас радити до 18 часова.Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је да је новогодишња ноћ у Србији протекла мирно и безбедно, с минималним повредама јавног реда и мира. Он је грађанима Србије захвалио што су поштовали све прописане мере.

У Госпођинцима код Жабља, јутрос је отворен нови гасовод у Србији, Балкански ток, од бугарске до мађарске границе. Гасовод је отворио председник Александар Вучић. Он је истакао да је Србија гасоводом Балкански ток обезбедила енергетску стабилност и безбедност, што је важно за привлачење нових инвеститора. Указао је да гас преко тог гасовода набављамо по цени до 155 долара, уз много ниже трошкове транспорта, него преко другог гасовода преко којег смо се до сада снабдевали. Најавио је да ће за 10 или 15 дана, бити изнети предлози за значајно снижење цене прикључка на гас за домаћинства у Србији. Балкански ток је део гасовода "Турски ток", пројекта руског "Гаспрома" и турског "Боташа", који би требало да обезбеди стабилно снабдевање гасом Турске, јужне и југоисточне Европе.

Широм света 2021-ва година дочекана је знатно скромније него претходне, уз ватромет али без присуства већег броја грађана и славља на улицама и трговима због строгих епидемиолошких мера у већини земаља. У многим земљама на снази је полицијски час.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да у нову 2021-ву годину улазимо са потпуно стабилним јавним финансијама, што, како је истакао, улива оптимизам да ћемо успети да остваримо планирани раст Бе-Де-Пе-а од 6 одсто. Навео је да Србија има стабилну стопу инфлације, као и курс динара, те да без уплате за Комерцијалну банку на рачуну има око 125 милијарди динара. Мали је нагласио да би расту Бе-Де-Пе-а требало да допринесу капитална улагања за које је буџетом издвојено 330 милијарди динара.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић очекује да Србија у Новој години изађе из корона кризе и настави убрзану реализацију великих инфраструктурних пројеката. Он је за Тањуг рекао како је приорирет да се до краја године заврши изградња деонице аутопута "Милош Велики" од Прељине до Пожеге и брза пруга од Београда до Новог Сада. Момировић је навео да се највише улаже у изградњу аутопутева и пруга који ће врло брзо премрежити нашу земљу.

Због пандемије, традиционални бечки Новогодишњи концерт ове године  без публике. Музичари под диригентском палицом Италијана Рикарда Мутија су у празној сали, први пут од када је успостављено одржавање концерта 1939-те године. Новогодишњи концерт, посвећен династији Штраус преноси се у више од 90 земаља за 50 милиона телевизијских гледалаца.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Ирена Јеловац и Ненад Селаковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво