Пшеница добро напредује, чека се снег

Сетва пшенице и ове јесени продужила се скоро до краја новембра, највише због успореног скидања кукуруза. Међутим, због релативно повољних временских прилика, то не би требало значајније да утиче на приносе. Пшеница је тренутно у добром стању, а стручњаци саветују ратарима да редовно обилазе парцеле како би на време реаговали у случају појаве глодара.

Мада је Србија у првих девет месеци у земље окружења извезла око 12 хиљада бикова, на тржишту и даље постоји вишак товне јунади. У Привредној комори Србије кажу да је од више од 8 хиљада тона јунећег меса, предвиђеног квотом за Европску унију, извезено само 100 тона.

Број оваца у Србији данас је за две трећине мањи него педесетих година прошлог века. У последње време овчарство се полако опоравља, највише захваљујући субвенцијама. Професор Пољопривредног факултета у Београду Цвијан Мекић каже да субвенције треба да буду усмерене на развој генетског сточарства, уз реалну контролу продуктивности, што код нас није увек случај.

Све више пољопривредника заинтересовано је за агрохемијску анализу земљишта на основу које могу да смање трошкове и подигну приносе. Од ове јесени 22 Пољопривредно стручне службе бесплатну анализу раде помоћу мобилне апликације Министарства пољопривреде.

У емисији "Недељом за село " представићемо вам и Милку Миљуш из Рипња која на традиционалан начин производи зимницу, највише од дивљег воћа са Авале.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво