Епидемијска ситуација у Србији све тежа

У Београду је потписан споразум између Влада Србије и Француске о спровођењу приоритетних пројеката, вредан 581 милион евра. Споразум су, у присуству председника Александра Вучића, потписали министар финансија Синиша Мали и француски министар за спољну трговину и економску промоцију Франк Ристе. Министар Мали је прецизирао да се споразум односи на два пројекта - унапређење енергетске ефикасности у Србији и изградњу метроа у Београду, која ће, како је најавио, почети крајем следеће године. Председник Вучић је истакао да је споразум веома важан за Србију и њен даљи развој. Оценио је да ће метро модернизовати Београд и допринети побољшању стандарда грађана. Гост из Француске је изјавио да ће метро у Београду побољшати превоз грађана и бити еколошки прихватљивији вид превоза. Истакао је да заједнички пројекти обезбеђују будућност односа двеју земаља.

Епидемијска ситуација у Србији погоршава се из дана у дан. Председник Вучић рекао је да је данас најтежи дан, јер је јутрос било 47 преминулих од вируса корона. Вучић је указао и да је ситуација у болницама изузетно тешка. Директорка Института "Батут" Верица Јовановић изјавила је за РТС да је протекла ноћ била тешка и да све већи број оболелих захтева болничку помоћ. Веома је неповољно, како је навела, то што је свим пацијентима који захтевају болничко лечење неопходна примена кисеоника, што, каже, додатно компликује и отежава ситуацију.

Због ширења заразе, у Новом Саду је проглашена ванредна ситуација. Институт за јавно здравље Војводине упозорио је да се у свим војвођанским општинама и даље региструју високи нивои оболевања, а посебно је критична ситуација у Панчеву, Зрењанину и Сремској Митровици.

Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је у Бундестагу да ће рестриктивне мере у Немачкој бити на снази до краја децембра, а можда и дуже. Меркелова је рекла да забрињава раст броја нових случајева ковида- 19, као и броја умрлих. Додала је да је експоненцијални раст заразе прекинут и да је то делимичан успех, али не и задовољавајући. Канцеларка је поновила да би вакцине могле да стигну пре Божића.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да ће у адаптацију бродске предводнице на Хидроелектрани Ђердап 1 бити уложено 28,5 милиона евра и да ће радови бити завршени на јесен следеће године. После обиласка радова са шефом Делегације Европске Уније у Србији Семом Фабрицијем и директорком Европске Инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравком Негре, она је захвалила Европској Унији на донацији половине износа потребних средстава, и прецизирала да је друга половина обезбеђена сарадњом са Европском инвестиционом банком.

Фудбалери Црвене звезде играће у Белгији против Гента у четвртом колу Лиге Европе. Утакмица почиње у 18 часова и 55 минута. Пренос је на Првом прогаму наше телевизије.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Марица Сердар и Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво