Читај ми!

Патријарх Иринеј сахрањен у крипти Храма Светог Саве на Врачару

Патријарх Иринеј сахрањен је у крипти Храма Светог Саве на Врачару. Са одра ковчег су у крипту испод централног дела Храма пренели гардисти Војске Србије. Заупокојену литургију и опело служио је митрополит дабробосански Хризостом, уз саслужење архијереја и свештенства Српске православне цркве. Патријарх Иринеј био је непоколебљив стуб Српске православне цркве, бескомпромисни борац за част, углед и достојанство цркве и народа и по томе је већ ушао у историју, поручио је митрополит дабробосански Хризостом у беседи после опела. Патријарх Иринеј стварао је Србију мира, која разуме, окупља, побеђује радом и мудрошћу која не уме и нема потребу да мрзи, рекао је председник Србије Александар Вучић на молитвеном испраћају у Храму Светог Саве.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је да ће сутра бити одржана седница градског Кризног штаба, на којој ће се разговарати и о организацији градског превоза и његовом усклађивању са епидемиолошким мерама које су на снази. Он је за РТС рекао да у саобраћајним шпицевима тренутно саобраћа 1.640 аутобуса (возила?) од 6 до 9 и од 15 до 18 часова, а да ће такав начин вожње бити продужен до 20 часова, како би они који раде до 18 могли да се превезу кућама. Поручио је да је за сада најважније да се сви придржавају заштитних мера, да у што већем броју раде од куће и да се возе градским превозом само кад се морају.

Тренутно се не размишља о затварању школа, а министарство је спремно за спровођење онлајн наставе ако епидемиолошка ситуација буде драстично промењена, изјавио је министар просвете Бранко Ружић. Он је у интервјуу за Блиц навео да, иако расте број заражене деце, он не прелази два одсто ни у предшколским ни у школским установама. Сличан је, каже, проценат заражених и међу просветним радницма, па и даље има довољног броја наставника за неометано функционисање наставе. Ружић је навео да се разматра могућност усклађивања зимског распуста за ђаке у Војводини и остатку Србије и да би у том случају распуст био од 21-вог децембра до 20-тог јануара на територији читаве земље.

У свету је од почетка пандемије вирусом корона заражено 58 и по милиона људи, а преминуло је милион и 386 хиљада људи. Највише заражених и даље је у Сједињеним Америчким Државама, више од 12 милиона. У Кини у последња 24 сата су масовна тестирања због три нова случаја заразе у провинцији Унутрашња Монголија и Шангају. Фармацеутска компанија Модерна саопштила је да ће своју вакцину против короне државама продавати по цени између 25 и 37 долара по дози, зависно од поручене количине. Цена руске вакцине „Спутњик 5" биће знатно нижа од цена вакцина компанија „Фајзер" и „Модерна", објављено је на Твитеру "Спутњик 5".

На виртуелном самиту Групе 20, чији је домаћин Саудијска Арабија, светски лидери су поручили да ће расподела вакцина бити коректна и да сиромашне земље неће бити остављене по страни! Они су обећали да ће платити за правичну дистрибуцију вакцина, лекова и тестова на ковид 19.

Уредник емисије: Наташа Ракетић

Уредници вести: Реља Трајковић и Марица Сердар

Продуцент: Срђан Манојловић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво