Читај ми!

Одавање поште патријарху у Храму Светог Саве

Верници и поштоваоци широм земље одају почаст преминулом српском патријарху Иринеју. У Србији је јуче проглашена тродневна жалост. Земни остаци патријарха Иринеја, који је преминуо јуче у 91-ој години, од последица инфекције вирусом корона, пренети су у Храм Светог Саве на Врачару, после литургије у Саборној цркви Архангела Михајла. Блаженопочившем патријарху служен је помен у Храму, над одром свештенство чита Свето Јевандјеље, а верници и поштоваоци патријараха опраштају се од 45. поглавара Српске православне цркве. Патријарх српски биће сахрањен сутра у крипти Храма Светог Саве.

Влада Србије прописала је нове мере, које ће бити на снази почев од уторка ујутру, па наредних десет дана. Прва од њих је скраћење радног времена до 18 часова ресторанима, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама и тржним центрима. Друга мера је обавезно и безусловно коришћење маски у затвореном простору, као и на отвореном, у оним ситуацијама где се не могу избећи међуљудски контакти. Следи забрана свих јавних окупљања са присуством више од 5 особа, у затвореном и на отвореном простору. Од ове мере изузети су радне организације, школе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта - односно минимум 4 квадратна метра по особи. Влада је прописала и омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта. Уведена је и мера строге контроле обавезе ношења заштитне маске у возилима јавног превоза, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета. Међу новим мерама је и строга контрола спровођења кућне изолације, кућног карантина, као и свих осталих противепидемијских мера које су на снази. За десет дана, мере ће бити изнова размотрене у светлу кретања епидемиолошке ситуације, речено је за Тањуг у Влади Србије.

На данашњи дан, пре 25 година, потписан је Дејтонски споразум, којим је завршен рат у Босни и Херцеговини. У Републици Српској данас је државни празник, али не и у Федерацији БиХ. Ипак, чланови Председништва БиХ договорили су се да заједно обележе 25- годишњицу. Одржан је састанак чланова председништва Босне и Херцеговине са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом. Било је речи и о конкретним реформама и иницијативама на побољшању животног стандарда градјана у оквиру процеса европских интеграција Босне и Херцеговине.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Владимир Михајловић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво