Читај ми!

Песник са много лица

Фернандо Песоа је успео да у оквирима свог сложеног и разуђеног песничког дела проговори гласом различитих ауторских индивидуалности. Створио је преко седамдесет хетеронима, ''аутора'' различитих жанровских и поетичких опредељења, од којих су многи ликови имали потпуно развијене људске и стваралачке посебности. Песоино песничко дело одликује јака склоност ка парадоксу. Контрасти парадокси и антитезе нису само основно изражајно средство његове поезије већ и доминантна обележја целокупне животне и књижевне судбине. Најпознатији од хетеронима под којима је писао и објављивао текстове су: Алберто Каеиро, Рикардо Реис и Алваро де Кампос. Песоа је песме објављивао и под својим именом. Песник који је створио дело богате полифонијске структуре, који је унутар себе осећао бројне различите гласове, тежио је томе да кроз поезију постигне својеврсно јединство. ''Да би био велик, буди потпун: нек код тебе / Ништа није прекомерно, окрњено. / Буди сав у свакој ствари. Уложи читавог себе / У најмање што чиниш'' – записао је у једној песми овај песник са много лица.

Могло би се рећи да и наш вечерашњи саговорник Ненад Марић, у јавности познат под именом ''Краљ Чачка'', има неколико стваралачких лица: сликар је, песник и кантаутор. Чућемо у емисији како се различити стваралачки ликови нашег госта односе једно према другом, да ли и у којој мери сарађују, да ли једно другом противрече или се допуњују. Чућемо и када је наш гост открио поезију Фернанда Песое, како је доживео књигу његових стихова ''Познати странац'', и шта му она значи.

Ненад Марић је дипломирао сликарство у Београду. Дуже од деценије под именом Краљ Чачка свира свој блуз. До сада је имао неколико изложби својих ликовних радова. Објавио je збирку песама ''На маргини'' као и три музичка албума: ''Земља снова'', Спусти светлост на пут'' и ''Последња авантура Кактус Бате''. Добитник је награде ''Струне од светла'' за 2017, која се додељује за посебан допринос афирмацији песничке речи у рок и блуз музици. Током 2019. године са братом Марком компоновао је музику за филм ''Реална Прича'' и за серију ''Мама и тата се играју рата''.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво