Читај ми!

Митрополит Амфилохије - речи и дела за наук

Један од најзначајнијих људи Српске православне цркве у Црној Гори у протеклих пола века, сведок и учесник важних историјских догађаја, наследник светосавског духа и идеја какве су развијали Николај Велимировић и Јустин Поповић, један од најобразованијих владика у СПЦ , архиепископ цетињски и митрополит црногорско приморски Амфилохије напустио је овај свет пре два дана и данас ће бити сахрањен у крипти Храма Христовог васкрсења у Подгорици.

Владика који је три деценије столовао на трону светог Петра Цетињског, својим порукама и појавом деценијама никога није остављао равнодушним. Склоност ка оштрим речима, каткад непримереним црквеном веродостојнику, један од најобразованијих владика СПЦ објашавао је својим карактером који су исклесале литице родног, стрмоглавог кањона Мораче, и рано образовање стечено у истоименом манастиру. Доласком на Цетиње вратио је православље у Црну Гору али и цркву у тамошњу политику. Масовне вишемесечне литије против Закона о слободи вероисповести, које је повео и предводио одредиле су резултат августовских парламентарних избора и пад ДПС-а Мила Ђукановића након три деценије на власти.

Митрополит Амфилохије често је говорио за Радио Београд 1, а у интервјуу који је пре пет година дао нашој колегиници Ани Томашевић успротивио се намери званичне Подгорице да изменама закона унизи положај СПЦ у Црној Гори.

Поводом смрти Митрополита Амфилохија у данашњем Магазину репризирамо интервју емитован 1.11.2015.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво