Читај ми!

Шта открива мирис тела?

Финска је недавно, на аеродрому у Хелсинкију, започела пилот пројекат, у којем се користе пси за откривање коронавируса међу путницима. Реч је о псима који су претходно прошли обуку за откривање рака, дијабетеса или других болести, путем мириса, тачније њуха. Многи знају да свака болест има свој мирис. Још су стари грчки и кинески лекари користили мирис пацијента да би открили природу болести, а модерна медицинска истраживања данас потврђују да мирис нечије коже, задах и телесне течности могу буду пут за постављање праве дијагнозе.. На који начин болест мења мирисе тела? Какви су ставови званичне стручне јавности о оваквом приступу и колико је велика прецизност овог начина дијагностике?

У последњих десетак дана број оболелих од коронавируса у Европи се више него удвостручио, а бројне европске земље бележе рекорде у броју новозаражених. Према последњим подацима, Европа, као регион, има много више оболелих у једном дану од Индије, Бразила и САД заједно. Овако велики пораст броја заражених ковидом 19 стручњаци објашњавају већим бројем обављених тестова. Проверавамо каква је актуелна ситуација у Белгији и Француској.

Уједињене нације славе ових дана 75 година постојања као међународна организација која је настала на згаришту Другог светског рата и замишљена да уједини државе и народе. На темељу те идеје је, поводом обележавања годишњице светске организације, усвојена декларација у којој је истакнуто да никад није било важније да се све земље уједине у борби против глобалних изазова: пандемије коронавируса, климатских промена и насилног екстремизма. Иако критикована да је превише бирократска, спора и скупа, многи познаваоци тврде да је и даље без алтернативе у очувању међународних норми са централном мисијом да се бори за мир, људска права, једнакост и достојанство свих у свету.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво