Читај ми!

Корона диже цене житарица и уљарица

Афричка куга свиња и даље се шири европским простором, а код нас је прошлог месеца потврђена на територији општине Неготин. Европска агенција за безбедност хране означила је Србију као земљу високог ризика и покренула кампању усмерену на превенцију и подизање свести о опасности од те болести која не угрожава људе, али је смртоносна по домаће и дивље свиње и изазива огромне економске последице.

О томе како спречити ширење афричке куге у популацији домаћих и дивљих свиња разговарали смо са председником Ветеринарске коморе Србије Мишом Коларевићем и председником Ловачког савеза Србије Братиславом Ћирковићем.

Захваљујући лепом времену прошле седмице настављена је жетва кукуруза и сетва пшенице. Мали произвођачи хлебног зрна и ове године највише сеју "таванушу", јер им је декларисано семе скупо, а жале се и на цену горива.

Цене житарица и уљарица и даље расту. У Удружењу Жита Србије кажу да је потражња повећана зато што водећи потрошачи, у страху од пандемије корона вируса, стварају неуобичајено велике залихе. Србија и ове године, када подмири домаће потребе, има значајне количине пшенице и кукуруза за извоз.

У емисији Недељом за село чућете и колико је исплатив узгој цвећа. О томе нам је причала Ковиљка Ђукић из Бељине код Барајева.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво