Неповољна епидемиолошка ситуација

У Србији свакодневно расте број заражених корона вирусом. Епидемиолошка ситуација је неповољна, а епидемиолози упозоравају да само уз примену мера стање може бити под контролом.

Због могућег погоршања ситуације, препоручено је да се маске носе и на отвореном, на шеталиштима, објаснио је епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон. Он је за РТС рекао да се Београд за сада неће затварати, али да се мере морају поштовати. Потврдио је незадовољство грађана јер контрола ношења маски не може да се спроведе до краја. Зато је Републички кризни штаб упутио захтеве локалним штабовима да појачано врше контролу која подразумева и кажњавање. Кон указује да је излаз из ситуације природни колективни имунитет или имунитет путем вакцине и да је важно очувати здравствени систем.

Број оболелих од ковида 19 у свету премашио је 40 милиона и 300 хиљада, а преминуло је милион и 115 хиљада. У Европи се дневно региструје више нових случајева инфекције него у Индији, Бразилу и Сједињеним Америчким Државама заједно. Европске владе очекују да ће увођењем нових рестриктивних мера успорити ширење вируса. Највише новозаражених је у Чешкој, где се на две недеље одлаже евентулна одлука о увођењу потпуног карантина. У Словенији је проглашена епидемија корона вируса у наредних 30 дана. Швајцарска бележи скок броја инфицираних за 146 одсто у односу на претходну недељу. У тој земљи се дневно инфицира 1.700 људи, па је влада увела нове, рестриктивне мере, против којих се протестовало у Берну.

Стабилност динара више никога не брине, а што је најважније ни стране инвеститоре који улажу новац у Србији, каже гувернер Народне банке Јоргованка Табаковић. У стабилност курса динара ове године је уложено милијарду и 650 милона евра, а од априла 2017-те, закључно са прошлом годином, Народна банка је на међубанкарском девизном тржишту купила више од 5 милијарди и 300 милиона, како динар не би јачао превише. Табаковићева је за Ер-Те-Ес рекла да је први пут незадовољна пројекцијом раста од -1,5 одсто, који је за нашу земљу дао Међународни монетарни фонд.

Кинеска привреда, друга у свету, убрзала се у трећем тромесечју, потпомогнута потрошњом почетком јесени, а после шока који је проузроковао корона вирус. Бруто друштвени производ Кине од јула до септембра порастао је за 4,9 одсто у односу на исти период прошле године, објавио је завод за статистику. Истовремено, велика већина земаља бележи пад привреде.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Реља Трајковић и Марица Сердар

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво