Читај ми!

Кисић-Тепавчевић: Ношење маски спасава животе

У Србији расте број заражених вирусом корона. 40 одсто новооболелих је из Београда. Следе Крагујевац, Ниш, Ваљево, Врање, Нови Сад. Због повећања броја оболелих препорука је да се маске носе и на отвореном. Локалним самоуправама забрањено је да издају дозволе за већа окупљања. Услужни објекти треба да имају одговорно лице, задужено за спровођење превентивних мера. Од понедељка ће Београдска Арена поново бити отворена за ковид пацијенте.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да се ношењем маски спасавају животи и да ту меру поштује 60 одсто становника на подручју Европе. Она је за РТС поновила да је препорука да се на отвореном носе маске где је појачан ризик контаката, као што су пешачке зоне. Истакла је да више од 80 одсто новозаражених чине људи до 60 година, као и да су различита окупљања и скупови, као и радни колективи места где је највише долазило до преношења вируса. Говорећи о епидемијској ситуацији у школској средини, истакла је да је надзор интензиван, и да је потврдјено 135 случајева инфекције, али радило се и о спорадичном заражавању.

Француска полиција ухапсила је девет особа након што је нападач одсекао главу професору у предграђу Париза. Истражитељи покушавају да утврде да ли је осамнаестогодишњи нападач, кога је убила полиција, извео напад сам или је имао саучеснике. Очевици убиства су чули како је нападач узвикивао "Алах је велики".

Његова жртва, професор историје, показивао је ученицима цртане филмове пророка Мухамеда на часу који је требало да показе ђацима шта значи слобода изражавања. Председник Емануел Макрон је назвао злочин "исламским тероризмом."

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров боравиће у Србији 28 и 29. октобра, потврдио је Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић. Он је негирао писање медија да има "шумова" у односима Србије и Русије. Селаковић је за Телевизију Прва истакао да се председник Александар Вучић са руским председником Владимиром Путином чуо два пута и да је у сваком од разговора потврђен изузетан однос двеју земаља. "Уверен сам да ће првом приликом када то буде могуће доћи и председник Путин", рекао је Селаковић.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ирена Јеловац и Тина Амић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво