Читај ми!

Српкиња против короне

Ова емисија Радио Београда 1, познато је, прати дешавања из света спорта, културе, јавног и уметничког живота, као и света који нас окружује. А шта је тренутно у свету битније од несрећног вируса короне, који је завио у црно толике људе и њихове породице широм света, због кога смо и данас сви на великом опрезу, `обогаћени` маскама? Ексклузивно овог поподнева разговарамо са Драганом Лагунџин, младом докторком из Омахе , иначе рођеном Кикинђанком, која је један од лидера Центра за масену спектрометрију на престижном Медицинском центру Универзитета Небраска и ради на проналаску терапије која ће елиминисати вирус корона из организма или макар ублажити симптоме. У САД је отишла са пројектом чији је циљ проналазак нових терапија за канцер, њен рад се у међувремену проширио и на друге области, најактуелнија је ова око ковида 19. Драгана нам открива да је у Америци попуњеност болничких капацитета, искључиво у вези короне, невероватних 89 одсто, апелује на све земљаке да се чувају и буду одговорни, док медицина не нађе адекватно оружје. Лечила је, поред осталих, најтеже пацијенте од еболе, била у фебруару уз заражене америчке држављане из Кине, као и оне са крузера `Дајмонд Принцес. За страх не зна, премда не крије да јој је ипак најлепше у своме дому, посебно у загрљају шармантног `шврће`, сина Луке.

Оливера Јевтић пуних 30 година бави се атлетиком, али каже да никада за то време није доживело ништа слично скандалу који јој се догодио у Софији, где ју је грубо гурнуо и избацио из равнотеже извесни локални атлетичар, који је- узгред- од раније познат бугарским органима гоњења. Ни име му није важно за ову причу, најбитније је да је `газела са Ђетиње` пала на још једног такмичара и тако избегла да се много теже повреди, будући да су камене коцке на стази биле оштре до бола. Обоје су добро, а манијак- нема другог израза за таквог- ухапшен, изложен гневу објективне бугарске јавности. Оливера се тренутно опоравља у свом Ужицу и већ размишља куда ће наредних дана са златиборских стаза, којем ће се великом турниру приклонити.

Живимо у време наглашеног насиља, од којег се је тешко одбранити. Многи од нас се питају како одговорити на такве, врло непријатне изазове. Можда је једно од решења у школама борилачких вештина. Данас указујемо на једну такву, која у Београду стиче све већи број полазника - у питању је Крав Мага - школа борилачких вештина `Штит`. Представиће нам је, са својим саговорницима, наш колега Дејан Булајић.

Стонотениски клуб Партизан обележиће наредних дана 80 година постојања. Са освојених 12 шампионских пехара, СТК Партизан је најтрофејнији и најуспешнији клуб у земљи, а поред овог треба поменути да је до 80-их година СТК Партизан имао и женску екипу, која је 4 пута освајала титулу првака Југославије: Многа позната имена стасавала су у црно-белом дресу, ми ћемо ове суботе- поводом лепог и заслуженог славља- поразговарати с председником овог клуба,  уваженим адвокатом Браниславом Тапушковичем. Он је својевремено био и играч првог тима Партизана, форму је одржавао и тенисом, чак четири пута освајао је турнире ветерана на територији Србије. Нека је са срећом црно-белима првих 80 година!

Недавно завршени екипни шампионат Србије у шаху протекао је у потпуној доминацији шаховског клуба „Јелица Пеп" из Горачића, како у мушкој тако и у женској конкуренцији. Даме су оствариле десет меч-победа уз само један нерешен резултат, у претпоследњем колу против трећепласиране екипе Рада и уз само један појединачни пораз у четрдесет четири одигране партије.

Победа у мушкој конкуренцији остварена је, чини се, још лакше. После ремија на старту против суботичког Спартака, момци су нанизали десет узастопних победа, при чему су у директним дуелима просто декласирали остале претенденте на титулу. Ово живописно место крај Гуче, познато и по томе што је из њега познати певач народне музике Раде Јоровић, тако је дошло до две апсолутно заслужене шампионске титуле. Уз Душана Цогољевића, главни кривац за овај успех је велики занесењак и ентузијаста Небојша Баралић, с којим разговарамо у данашњој емисији.  

Александар Миљковић, професор контрабаса у Музичкој школи „Станковић", аутор је 14 клупских химни, са запаженим трагом у СД Црвена звезда. Компоновао је чак и једну за клуб из Гане, а одатле диван повратни гест- направили су турнир назван по њему и његовом оцу Благоју, иначе својевремено новинарем Радио Београда, што Миљковић јуниор увек и свуда с поносом истиче. Идеална подршка да настави с радом, и на овом и на другим музичким пољима.

Чланови Макетарског клуба „Др Владимир Алексић" из Панчева освојили су 17 медаља на седамнаестом по реду такмичењу „Спинер куп" , одржаном у Краљеву, у организацији макетарског клуба из тог града и под покровитељством Макетарског савеза Србије. Е, сада, односно данас, Панчевци су такође домаћини једног оваквог такмичења. Почело је снимање серије (5 епизода) и филма "Златни дечко", сценариста Алексе Ршумовића и Вука Ршумовића, под редитељском палицом Огњена Јанковића. Прича о младом фудбалеру, проблематичног темперамента и великог талента, који од ране младости постаје мета различитих интереса, представиће свет фудбала иза кулиса.

На сцени Луткарског позоришта "Пинокио" заживела је једна од најлепших дечијих прича, `Бела грива`. У четвртак, 15. октобра, премијерно је представљена публици, рађена по мотивима књиге Ренеа Гијоа, у драматизацији Љубинке Стојановић и под редитељском палицом Предрага Стојменовића. ДАХ Театар, у сарадњи са партнерским организацијама, реализује први фестивал ''Уметност и људска права у Србији `, од 23. до 28. октобра. Емина Елор проглашена је за најбољу глумицу фестивала `Нови Тврђава театар`, а пре неки дан и на `Позоришном пролећу` у Шапцу.

У Малој галерији УЛУПУДС-а, у току је изложба уметнице Марије Зиндовић . Изложба слика Радована Јандрића, редовног професора Академије ликовне уметности у Новом Саду, иначе у пензији, отворена је у `Галерији 73` на Бановом брду. Двадесети зрењанински сусрет сликара дешава се до 22. октобра у Малом салону Народног музеја Зрењанин. Хуманитарну изложбу, под називом `Бело светло` , представља сликарка Данијела Одабашић, у среду, 21. октобра у Културном центру Чукарица. Изложба скулптура од вуне „Интроспекција - Изврнута басна", Арпада Пулаи, академског уметника, уметничког сарадника Факултета примењених уметности у Београду, отворена је у среду, 14. октобра , у `Collegium Hungaricumu`. Отварање годишње изложбе сликарско-графичке секције УЛУПУДС-а заказано је за понедељак, 19. октобар, у галерији `Сингидунум`. Отворена је шеста самостална изложба Александра Саше Алимпића "Образ и појаве" у Народном музеју у Панчеву. Самостална изложба уметнице Викторије Здравковић "Иру" у току је у Градској галерији КЦ Град.

У Идвору, родном месту Михајла Пупина, одржани су 41. Октобарски сусрети. Једну од две награде за за најбоље књиге, тематски везане са Пупином, добио је Душан Цицвара, за дело `Последњи задатак Лоле Клос`. У Бијељини је јуче-петак- почео 19. фестивал `Дани комедије`, ту су и пратећи садржаји, попут изложбе `Великани српског глумишта`. Након шестомесечне паузе услед пандемије, Завичајни музеј Хомоља у Жагубици поново је отворио свој галеријски простор за све љубитеље уметности. Књижевница Злата Коцић овогодишња је лауреаткиња књижевне награде „Милица Стојадиновић Српкиња" коју Културни центар Војводине „Милош Црњански" додељује за најбољу збирку поезије женског аутора објављену на српском језику између две манифестације „Милици у походе", причамо и о њеној новој књизи `Грумен`. У Дому омладине Београда пре неко вече одржана је промоција 165. броја часописа `Култура-Стрип и идентитет`. У Атријуму Народне библиотеке Србије свечано је додељена награда `Десанка Максимовић`. Промоција књиге "Поднебесје", публицисткиње Бранке Јајић, предвиђена је за понедељак, 19. октобар, у великој сали Културног центра Зрењанин. Библиотека "Центар за културу" Кладово организатор је Другог фестивала и међународне конференције на тему „Покретне библиотеке на путу до удаљених корисника". Повод поновног окупљања породице путујућих библиотекара је десет година рада библиобуса у Кладову.

Тим Уједињених нација у Србији и галерија `O3ONE ` објављују конкурс за уметнике за осликавање мурала на Кући Уједињених нација поводом обележавања 75. годишњице УН. Други по реду позоришни фестивал `Упад`, Студентског културног центра Нови Сад, покренут прошле године, с циљем унапређења позоришне уметности за младе, биће свечано отворен у понедељак. После Београда и Париза, у Чачку гостује изложба под називом „Павић од Ш до Аˮ, и то у галерији библиотеке „Владислав Петковић Дисˮ. У Културном центру Новог сада у току је изложба `Времеполов`, заједничка поставка Банета Јелића и Снежане Ђорђевић, која говори за наш програм. У Опери и театру `Мадленијанум` од 22. до 25. октобра биће одржан `Гавранфест`, позоришни фестивал на којем ће бити приказане четири представе настале по драмским делима Мире Гаврана. Публика ће моћи да види на Великој сцени Мадленианума глумце из Београда, Ниша и Загреба. Испратићемо и како је прошао турнир у боћању на Канаревом брду, као и манифестација на Чукаричком рукавцу `Завеслајмо заједно`.

Током емисије чучемо и добитника `Златног Пјера` Недељка Убовића, затим глумца Војислава Брајовића, редитељке Мињу Богавац и Снежану Тришић, песника Љубивоја Ршумовића, драмског писца Игора Бојовића, сликарку Симониду Рајчевић,писца Игора Маројевића, оперску првакињу Сају Керкез и друге. Витез кулинарства Милијан Стојанић припремио нам је нови предлог јеловника за недељни ручак. Улазнице за културна дешавања нашим слушаоцима додељују Дом омладине Београда, Опера и Театар `Мадленијанум`, као и `Рефлектор Театар`.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.



 





 

 

 



 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво