Читај ми!

У Србији стабилна епидемиолошка ситуација, у региону алармантан пораст броја оболелих

Председник Србије Александар Вучић разговарао је путем видео-линка са шефом делегације Мисије ММФ-а Јаном Кејсом Мартејном о спровођењу актуелног аранжмана који Србија има са ММФ-ом до јануара 2021. године, али и о даљој сарадњи. Међународни монетарни фонд проценио је у ажурираном, октобарском Извештају, да ће привредни пад Србије у овој години, као последица корона кризе, бити мањи него што је предвиђао, и да ће износити два и по, а не 3 одсто. ЕМ-ЕМ-ЕФ такође прогнозира да ће наредне године српска економија порасти за 5 и по одсто. Предвиђа се да ће инфлација у нашој земљи износити један и по проценат.

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак наставио је посету Приштини, разговором са председником привремених институција Хашимом Тачијем. Најављени су и сусрети са челницима политичких партија, као и са епископом рашко-призренским владиком Теодосијем. Албански званичници су поновили да је за њих једини прихватљив исход дијалога међусобно признање. Уочи сутрашње посете Мирослава Лајчака, званични Београд поручује да је за наставак разговора кључно формирање Заједнице српских општина.

У нашој земљи епидемиолошка ситуација је стабилна, али само уз поштовање мере може остати под контролом. Вирус корона је највише заступљен  у популацији од 20 до 40 година, а брине податак да се највећи број људи протеклих дана заразио на већим окупљањима. Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС каже да ће борба против вируса трајати дуго и да је ношење заштитних маски приоритет. Као добар пример наводи Кину где народ доследно спроводи ношење маски. Тамо, према његовим речима,  5 месеци није забележен ниједан смртни случај, а број заражених на дневном нивоу је минималан.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић најавио је да ће већ ове седмице прве туристићке агенције у Србији добити нове полисе осигурања и тако испунити услове да продуже лиценце за рад које су им истекле 1. октобра. Полисама се обезбеђују гаранције за продате аранжмане, а корисници услуга по нашим законима имају право на ту врсту заштитног механизма. У току су и измене секторског правилника како би у пракси што пре могло да се користи и алтернативно решење у виду банкарских гаранција.

Песнику Томиславу Маринковићу данас је уручена награда Десанка Максимовић у Атријуму Народне банке Србије. Ово признање се традиционално додељује у Бранковини, крај Ваљева, али је због епидемиолошке ситуације свечаност уручења реализована у националној библиотеци.

Данас је у Југословенској кинотеци одржан комеморативни скуп посвећен недавно преминулом великом југословенском и српском филмском аутору Горану Паскаљевићу.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Продуцент Ђорђе Рaдосављевић.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво