Читај ми!

Купи, обуци, одбаци...

У Србији се сваке године прода више од 80. 000 тона одеће или готово 12 килограма по особи, показало је прво званично друштвено истраживање о животном циклусу одевних предмета у Србији, које је спровео Центар за унапређење животне средине. Готово сваки трећи испитаник носи панталоне или мајице до годину дана. Овај податак је забрињавајући, имајући у виду да је за производњу једне мајице потребно 2.700 литара воде, а за један пар фармерки 10.000 литара. Колико смо свесни еколошких последица тренда да се гардероба све више купује и све брже одбацује?

Данас се обележава Светски дан стандарда, а реч је о добровољним техничким споразумима који постају међународни стандарди, да бисмо се, у том контексту, усагласили на глобалном нивоу. У  Психолошкој радионици питамо се да ли постоје стандарди за људска бића? Говоримо, дакле,  о појму нормалности, о томе како се одређује уравнотеженост и психичко здравље свих нас,  у социолошком, али и у филозофском смислу. Речју, какви су и како постављени стандарди за људе и ко их одређује?

У Европи и свету и даље се бележи пораст броја заражених Коронавирусом, проверавамо актуелну ситуацију у Италији, Аустрији и Немачкој.

Изрека да храна спаја људе и ове године је позивница на  Фестивал националне кухиње Food Planet, који је пре неколико дана, отворен у Новом Саду, представљањем данске кухиње. На Фестивалу ће до 20. октобра, уз поштовање свих прописаних мера због пандемије, своја национална јела представити двадесетак земаља света, укључујући и Србију.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво