Читај ми!

Бронза за српске девојчице

Кадеткиње Србије освојиле су бронзану медаљу на Европском првенству победом против Италије у четири одиграна сета. Србија је, тако освојила шесту медаљу на кадетским европским шампионатима, од чега трећу бронзу. У идеалном тиму шампионата, од наших девојчица, нашла се Хена Куртагић, комплименти иду наравно и на рачун нашег данашњег саговорника, селектора Јова Цаковића, који је читав свој радни век тренера посветио уочавању и препознавању талената, њиховом усавршавању и формирању као играча који представљају светлу будућност српске одбојке.

Страховита борба виђена је у полуфиалном мечу Ролан Гароса, између нашег Ђоковића и Грка Циципаса. Тек после пет сетова добили смо финалисту, иако је први рекет света имао убедљиву резултатску предност, али радује што је Новак пети сет играо као да је тек почео меч, извлачећи из сваког двобоја- па и овог- по коју поуку. Очекује нас невиђено финале, на програму је сутра, давно нису играли Ђоковић и Надал један против другога. Фудбалска репрезентација Србије пријатно је обрадовала нацију победом у Норвешкој, у полуфиналу баража квалификација за Европско првенство. Љубиша Тумбаковић је одлично поставио игру, вршио праве измене кад је требало, у нашем тиму све је максимално добро функционисало, после доста времена осетили су се жар, жеља, борба, хтење, настојање да момци покажу шта све умеју и због чега су толико омиљени на међународној сцени. Следи још новембарски дуел са Шкотском на нашем највећем фудбалском стадиону, а онда- надамо се- учешће на шампионату Старог континента после пуне две деценије.

Фудбалерке Црвене звезде данас су играле дерби сусрет са екипом суботичког Спартака и одмах по завршетку утакмице, која је играна на стадиону иза јужне трибине стадиона Рајко Митић, доћи ће представнице београдског клуба да поделе утиске с нама и слушаоцима. Ана Барјактаровић је задужена, поред осталог, да постиже голове за црвено-беле девојке, а Јована Петровић да их буде што мање у њеној мрежи. Ана је бича чланица и Синђелића, земунске Слога и сада, други пут, у каријери, шпарта левом страном Звединог терена. Опробала се и на интернационалној сцени, није немогуће да - после Јоване Дамњановић- још једна Звездина девојчица заигра у Бундес лиги дама.

С друге стране, Јована Петровић је против Звезде играла већ у својој 15. години, када су је запазили стручњаци из улице Љутице Богдана и одмах догодине преселила се у београдски клуб. Кажу да савршено брани једанаестерце, позивана је у одговарајуће репрезентативне селекције, плени младошћу и одлучношћу између статива. Жеља јој је да се са Звездом представи и на европској сцени, можда већ догодине.

У ово тешко време пандемије, поред здравствених радника, међу херојима су и просветни радници, који се боре са много тога да би помогли ђацима, да би могли са што мање мука да савладају градиво, да им често помажу и на психичком плану, да буду уз њих када је најпотребније. Позвали смо, стога, у госте Мирјану Аврамовић, учитељицу у београдској ОШ `Светозар Марковић` на Врачару, једну од оних које су својим залагањем, трудом, вештинама и преданим радом свој позив уздигле на виши ниво. Недавно је одбранила мастер рад на тему Саморефлексија учитеља у циљу квалитетне наставе, који ће бити објављен у научном часопису Истраживања у педагогији. Поред тога што је аутор бројних успешно реализованих пројеката, препознатљива је међу просветним радницима по креирању и реализацији амбијенталне наставе. Сходно профилу нашег породичног магазина, питаћемо је и колико су часови физичког васпитања неопходни деци, колико значе за њихов развој, хоће ли и како бити одржавани током тешког периода кроз који сви пролазимо. Еколошки пројекат "Е, тако се то ради", који је са великим успехом премијерно изведен у Дадову, око кога се наша гошћа својски потрудила, за тему има формирање и подизање еколошке свести код најмлађих школараца. И то није све, Мирјана је вишеструко активна и на другим пољима, о којима ће бити речи током овог суботњег поподнева.

Продекан Факултета за спорт Ацо Гајовић, у разговору са Миланом Биговићем, прича о кадровима у спорту, њиховом оспособљавању и новој законској регулативи. Представљамо и Ђорђа Спасојевића, ветеринара из Чачка, који ручно прави бумеранге и одлично их баца, баш као да је из Аустралије. Представници Србије у бадминтону освојили су чак пет медаља на Светском сениорском купу у Бугарској, о чему нам говори генерални секретар нашег националног савеза Андреја Андрић.

Лепа вест за слушаоце ове емисије- `Време спорта и разоноде` 30. октобра добиће специјалну награду за допринос спорту на фестивалу који ће бити одржан на Златибору. Наградом може да се похвали и наш колега из Пожаревца Новица Савић, који је добио признање за документарни филм `Пожаревац- од мира до Милоша`, на фестивалу `Златна буклија`. О премијери драме `Луди Љуба`, на отварању сезоне у Врању, говори глумица Радмила Ђорђевић. Представљена је серија актуелних изложби у Културном центру Београда, за месец октобар. Идемо у сусрет и фестивалу теста, тестенине и хлеба, симпатичног назива `Тестивал`, одржава се наредног викенда у `Дорћол платзу`. Одржана је дуго очекивана премијера мјузикла `С друге стране јастука` у Позоришту на Теразијама, певали су и глумци и публика старе хитове Момчила Бајагића и његових `Инструктора`.

Говоримо и о фестивалу `Кидс фест`, изложби Симониде Рајчевић у Дому омладине Београда, Међународном дану прокупца, најважније аутохтоне сорте винове лозе у Србији, као и о хуманитарној акцији `Пенал за Мињу и Ану`, која се одржава сутра на Ади Циганлији. Бележимо и `Дане српске културе` у Пули, двадесети међународни фестивал `Дани оргуља`, као и изложбу о Михајлу Пупину у Пожаревцу, поставку радова Снежане Пешић-Ранчић у Музеју примењених уметности у Београду, изложбу `Трагање за вером`, аутора Стевана Мићића и Ивана Р.Марковића, у галерији `Сингидунум`. У Савременој галерији Зрењанин у понедељак се отвара изложба радова насталих у уметничкој колонији Ечка. У Центру за културу Гроцка, у Ранчићевој кући, наредног петка поставља се изложба `Мужићу, зашто те нема?`. О новом синглу, иза кога стоји продуцентска кућа `Лонг Плеј`, прича нам Мики Радојевић, у име крагујевачког панк-рок бенда `Човек без слуха`

За `Време спорта и разоноде`, уз остале, данас још говоре и Светислав Гонцић, Ленка Удовички, Момчило Бајагић Бајага, Мишко Милојевић, Младен Леро, Дамјан Кецојевић, Иван Тасовац, Југ Радивојевић, Славен Дошло, Милена Живановић, Ива Илинчић, Слободан Савић, Милош Крстовић, Урош Ђурић...Ту је и неизоставни предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво