“Нема зиме” за српске јабуке

Оптимални рокови за сетву пшенице теку, али киша је протекле недеље успоравала припрему земљишта за тај важан посао. Стручњаци поручују ратарима да заоравају жетвене остатке јер паљење њива, које је било учестало претходних година, оставља огромне последице на пољопривредно земљиште, као и на животну средину. То је и законом забрањено, уз претњу казном за физичка лица од 10 до 50 хиљада динара, а за правна од 300 хиљада до милион динара.

Пре неколико дана почео је извоз јабука за Индију. Планирано је да се годишње извози хиљаду тона јабука у вредности од милион долара. На испраћају првог контигента који је из Мале Ремете на Фрушкој Гори кренуо пут Индије, министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да нема проблема са пласманом наше јабуке и то по добрим ценама.

Добрим ценама и пласману "краљице воћа" надају се и произвођачи из Шумадије, који готово цео род за сада остављају у хладњаче. Род јабука ове године је умерен, а квалитет углавном зависи од примењених агротехничких мера.

Цена товљеника креће се тренутно од 135 до 140 динара што је, тврде произвођачи, на ивици рентабилности. Због пандемије корона вируса потражња је пала, у првој половини године био је велик и увоз свињетине, па све више малих произвођача одустају од това.

У емисији Недељом за село говоримо и о производњи домаћег шипурка која није баш уобичајена на нашем подручју. Произвођачи кажу да се релативно лако гаји, може да се чека са бербом, а ни зарада није лоша.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво