Вучић данас саопштава име мандатара

Председник Александар Вучић саопштиће данас име мандатара за састав нове владе. Његово обраћање јавности планирано је за 20 часова. Претходно ће Председништво Српске напредне странке одржати састанак.

У Србији је посредством Регионалног стамбеног програма за избеглице и расељена лица, са простора бивше Југославије збринуто више од 5 хиљада породица, изјавио је шеф дипломатије Ивица Дачић. Он је на 71-ом заседању Извршног комитета Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице подсетио да у Србији борави и приближно 200 хиљада интерно расељених лица са Косова и Метохије, за које се још нису стекли услови за повратак.

Мисија Међународног монетарног фонда, представници Владе и Народне банке Србије почињу пету и последњу серију онлајн разговора у оквиру саветодавног "чуваркућа" аранжмана, који је Србија склопила у јулу 2018-те године. Процењиваће се финансијска ситуација у Србији, могући наставак аранжмана са ММФ-ом и предлог буџета за наредну годину.

Европска банка за обнову и развој обезбедила је за финансирање пројеката на Западном Балкану милијарду и по евра, само за Србију између 700 и 750 милиона, изјавила је регионална директорка Жужана Харгитаи. Додаје да ће у Србији, поред подршке сектору малих и средњих предузећа, Банка финансирати изградњу ветропаркова, деонице ауто-пута Ниш-Плочник, пројекат "паметног мерења" потрошње електричне енергије.

Број новозаражених вирусом корона у нашој земљи могао би да се повећа до краја месеца, изјавио је имунолог Срђа Јанковић. Додао је да би најкритичнији могао да буде новембар, али бројеви зависе од тога колико се придржавамо епидемиолошких мера свакодневно. Уколико дође до убрзаног преношења вируса, Јанковић каже да ће бити уведено обавезно ношење маски на отвореном.

У Чешкој је уведено ванредно стање које ће трајати две недеље. У тој земљи је протеклог викенда забележен рекордан број новооболелих - регистровано је преко четири хиљаде случајева. Министарство здравља је упозорило да ће пооштрити мере уколико их грађани не буду поштовали.

Настављене су жестоке борбе за област Нагорно-Карабах. Јерменско министарство одбране оптужило је Азербејџан да намерно шири дезинформације о јерменском бомбардовању града Ганџа, чиме тражи изговор за нове провокације. Наводи се и да су азербејџанске оружане снаге гранатирале Степанакерт, главни град самопроглашене републике. Иран је саопштио да ради на престанку ватре у подручју Нагорно-Карабаха те да је у сталном контакту са двема зараћеним странама али и Русијом.

На данашњи дан пре 20 година пао је режим некадашњег председника Савезне републике Југославије Слободана Милошевића, после великих демонстрација одржаних у центру Београда. Протести су почели пошто је Милошевић одбио да призна резултате председничких избора одржаних 24-тог септембра те године. Запаљене су и опљачкане зграде Савезне скупштине и РТС-а у Таковској и Абердаревој улици. Несрећним случајем погинула је једна особа, 65 је повређено. Наредног дана, Милошевић је признао пораз на изборима и честитао Војиславу Коштуници који је 7-ог октобра положио заклетву и постао председник Југославије. 20 година касније, општи став учесника петооктобарских дешавања је да време није испунило очекивања грађана.

Новак Ђоковић се у Паризу бори за пласман у четвртфинале Ролан Гароса против Руса Карена Хачанова. Пренос меча је на првом програму наше телевизије.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Марица Сердар и Реља Трајковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво