In memoriam: Горан Паскаљевић (1947-2020)

Филмски редитељ, сценариста и продуцент Горан Паскаљевић рођен је 1947. године у Београду а филмску режију завршио је на Факултету за филм и телевизију Академије за сценске уметности у Прагу. Са њим су заједно студирали и редитељи Горан Марковић, Срђан Карановић, Лордан Зафрановић и Рајко Грлић и врло брзо по повратку у земљу, тадашњу Југославију, кроз своја прва остварења доживљавани су као представници „прашке школе.“ Карактеристике ове школе биле су већ видљиве у дебитантском остварењу младог редитеља Горана Паскаљевића. Била је то телевизијска документарна драма „Легенда о лапоту“ , емитована на Другом програму Телевизије Београд. Први дугометражни филм „Чувар плаже у зимском периоду“ снимио је 1976. године а главну улогу младића који тражи себе и пут којим ће кренути у живот, поверио је младом глумцу Ирфану Менсуру.

Као редитељ потписао је преко тридесет документарних и 19 дугометражних филмова међу којима се издвајају: „ Пас који је волео возове", „Земаљски дани теку", „Варљиво лето '68", „Време чуда" „Танго Аргентино", „Туђа Америка" и „Буре барута", остварења за која је добијао и европске награде.

Преминуо је у Паризу, 25. септембра 2020. године, док се припремао да наредне године сними свој двадесети филм и тиме заокружи свој опус.

Вечерашњу емисију „Иза кулиса" посвећујемо филмској уметности Горана Паскаљевића. О његовим филмским љубавима, пријатељству, сарадњи, о месту и значају редитеља, сценаристе и продуцента у контексту југословенске и српске кинематографије говориће редитељи Рајко Грлић и Горан Радовановић, књижевник, драматург и дугогодишњи уредник драмског програма Телевизије Београд Филип Давид, глумац Ирфан Менсур и филмски критичар Иван Велисављевић.

Аутор и водитељ емисије: Тамара Крстић.

Музички уредник: Наташа Манчић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво