Брисел: Заједница српских општина мора бити део споразума Београда и Приштине

После састанка са директорима ковид болница министар здравља Златибор Лончар каже да је ресорно министарство издвојило 5 милиона евра за набавку 11 скенера и 5 ангио сала. Док опреме не стигне, министар Лончар очекује да се спроведу све припреме како би опрема почела да ради одмах по допремању у здравствене установе.

Земље чланице Европске уније  нису  на данашњем састанку мењале листу трећих земља за које не важе рестрикције за улазак у Унију , тако да ће ограничења за путовања грађана Србије наставити да важе и у првој половини октобра, сазнаје "Танјуг" у Бриселу. Листа од 11 земља није мењана од августа, а у Бриселу напомињу да је то због нестабилне епидемијске ситуације како на Западном Балкану, тако и  у Европској Унији , али и свету.

Портпарол Европске уније  Петер Стано потврдио је  да је у Европској служби за спољне послове у Бриселу  настављен  рад на организовању нове рунде састанака у оквиру дијалога Београда и Приштине. Објаснио је да  је осигурано безбедно окружење за рад и састанке  јер су  добијени  негативни тестови  на КОВИД 19 за све који су били у карантину. Из Брисела поручују да ће термини и агенда следеће рунде разговора бити тек потврђени, али и наглашавају да питање Заједнице српских општина мора бити део свеобухватног споразума. Подсећају да је Косово  преузело међународну обавезу да спроведе тај  споразум и  наводе да   очекују  да ће Косово поштовати обавезе које је преузело у дијалогу.

У Нагорно-Карабаху настављају се борбе снага Азербејџана и Јерменије. Министарство одбране Азербејџана тврди да је погинуло или рањено више од две хиљаде јерменских војника у борбама на линији додира. Јерменска страна наводи да су изнад главног града Карабаха оборене азербејџанске беспилотне летелице. На хитном састанку Савета безбедности, његове чланице подржале су позив генералног секретара Уједињених нација зараћеним странама да хитно обуставе борбе, смање тензије и врате се преговорима. 

Актуелни председник, републиканац Доналд Трамп и демократски председнички кандидат Џо Бајден суочили су гледишта у првој председничкој дебати, пет недеља уочи избора 3-ег новембра.  Дебата је показала  сву дубину подела у америчком друштву, оцена је страних агенција. Бајден је оптужио Трампа да је, због економије, запоставио борбу против корона вируса.Трамп је узвратио тврдњом да ће демократе, у случају победе, уништити САД. Економија је најважнија, рекао је Трамп.

Фудбалери Црвене звезде други пут за 15 дана допутовали су на Кипар где ће сутра одиграти одлучујућу утакмицу за пласман у групну фазу Лиге Европе. Меч против Арарата требало је да се одигра у Јеревану али је због ратног стања у тој земљи УЕФАје  ипак одлучила да се игра у Никозији.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести  Владимир Михајловић и Ирена Јеловац.

Продуцент Светлана Стевановић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво