У Змајевом гнезду

После више од шест месеци паузе, у Београду је одржано првенство државе у борилачким спортовима. Млада дама с наше насловне стране, теквондисткиња Јована Мушицки, постала је шампион Србије у категорији до 53 килограма, и то- рекли бисмо- у пакленој конкуренцији. У полуфиналу је савладала српску сребрну олимпијку Тијану Богдановић,а у борби за злато и светску првакињу из 2017. године Вању Станковић, обе чланице теквондо клуба Галеб. Јована је, иначе, већ проглашена за најбољу спортисткињу Руме, у којој живи и тренира,а њен тренер Борислав Крстић, који нам такође долази у госте, верује да је ово тек почетак једне успешне каријере, мада је и до сада уложено доста година труда, зноја, одрицања, челичне воље.

Из истог клуба долази нам и млади Павле Радишић, који је у пионирској конкуренцији освојио силне награде, стасао је у кадета и одмах освојио прво место на Омега купу и првенству Србије, у својој категорији. ТК Змај , иначе, постоји од 2000. године, тренутно има три секције које раде са свим узратним категоријама на три различите локације Путинци (тренер Горан Живановић) спортска хала у Руми (Миладин Дакић) и у Борковцу на базену (тренер Борислав Крстић). Клуб броји око 150 чланова и један је од најуспешнихијх клубова у теквондо асоцијацији Србије. До сада су освајали европске и светске медаље у свим узрасним категоријама.Бројне медаље на међународној сцени их сврставају међу ретке клубове који су изнедрили велики број репрезентативаца различитих годишта и категорија. Клуб вредан сваког поштовања, зато и јесу наши драги гости на почетку новог издања пордичног магазина Радио Београда 1. 

Врло интересантан млади човек је и фитнес инструктор Никола Ковачевић, који је ових дана један од траженијих у Београду, јер су људи жељни да, водећи рачуна о здрављу, пазе и да буду у доброј форми, очувани, после вишемесечног седења по кућама. Занимљиво је да је Никола, будући да је изразито висок, био и међу фудбалским стативама, активно тренирајући и бранећи за Златар из Нове Вароши, Хајдук са Лиона, Београд са Карабурме, Палилулац, нешто доцније и за ОФК Београд. Шест године се бавио калистеником,а интересантно је како је држао фитнес тренинге током пандемије. Контактирао је вежбаче инстаграмом, имали су тренинге на отвореном, у паркићу, са подразумеваном социјалном дистанцом и некако им је свима лакше било. Данас ћемо чути Николине препоруке како да се понашамо у време које још увек није без потенцијалне опасности када је у питању ковид 19, ко, како и колико би требало да се бави трчањем, ходањем, вежбама за одређена годишта и здравствене категорије. Отац му је са Златибора, мајка са Златара, није ни чудо што је Бог Ковачевићу подарио овакву висину, челично здравље, способност да се успешно бави спортом, умећем да ту љубав пренесе и на друге. 

Представљамо овог поподнева и чланове групе Вибрас, која је за кратко време стекла симпатије и навијаче, посебно код млађег дела публике. Занимљиво је да су сва три члана поставе музички образована, важе за изузетне таленте средње музичке школе Коста Манојловић, стипендисти су Фонда младих талената, за оно што раде на том пољу добили су низ међународних трофеја, признања и повеља. У сопственој продукцији, дакле из сопствених џепова, платили су видео екранизацију све три урађене нумере, што је резултирало ефектним спотовима са доста прегледа на друштвеним мрежама. Наши гости су, укратко, Владан Пешић, Јован Младеновић и Александар Пешић, који ће нам пластично показати на делу због чега млади воле Вибрас.

Породични магазин нашег програма, познато је, апсолутно је наклоњен младима и труди се да увек буде на њиховој страни, да им буде одскочна даска када је потребно, да им пошаље ветар у леђа, без обзира о којој области је реч. Данас ће тако са нама бити млади песник Коста Косовац, који има спремне све песме, ласкаву рецензију Драгана Колунџије, али још нема- збирку. Допала нам се његова песма објављена у дневном листу Политика, после смо сазнали да његове писане речи обљављују и Књжевне новине, црногорски лист Дан...На недавно одржаном фестивалу поезије, био је и званично најмлађи учесник, добијао је и друге књижевне награде- Лаза Костић и Михаил Бабинка, управо је у финалу Тимочке лире, мало ли је?

Софија Сибиновић - Harp Lady, рођена је и живи у Београду. Похађала је музичку школу "Петар Коњовић", потом и "Мокрањац". Студирала је на Бостонском Конзерваторијуму , као и на Longy School of Music у Америци, где је и провела пет година. Иако примарно класичан харфиста, Софија је изузетно отворена за екпериментисање звуковима које харфа може да пружи. Тренутно ради на свом првом албуму, где харфу презентује у потпуно новом светлу, на коју српска публика није толико навикла. На Софији, њеној музици и времену које долази је да то исправе. Нама су `Приче без правог разлога`, песма коју ћемо данас премијерно чути, више него довољне за прву станицу на том путу, анимирања публике. 

Емисија `Време спорта и разоноде` и ове суботе пратиће сва актуелна дешавања из света спорта, културе, јавног и уметничког живота. Опростићемо се од рукометног мајстора Златка Портнера и филмског редитеља Горана Паскаљевића. Пратићемо кретање резултата на утакмицама Супер и Прве лиге Србије, као и битнијих европских шампионата. А дешавања из света око нас- колико вам душа жели. У етно селу Столово, лоцираном између Параћина и Ћуприје, данас и сутра одржава се Сабор `Абрашевића`. У биоскопу Лесковачког културног центра у току је Интернационални фестивал филмске режије. У Чачку данас почиње тридесети Меморијал Надежде Петровић. У Чубурском парку у току је традиционални поетски програм, крај скулптуре `Београдски Читач.` Глумица Јелица Ковачевић вечерас у позоришту `Славија` премијерно игра у представи `Жена мога мужа`, Саше Пантића, која је замишљена као пандан естетици америчких романтичних комедија.

Хуманитарна фондација `Срце Јоханово` из Зрењанина данас почиње с реализацијом првог музичког пројекта под називом Косово је земља српска. Најављујемо и фестивал младих вокалних солиста `Angel voice`, затим премијеру комада `Председнице` у Народном позоришту у Сомбору, о којој нам прича директорка овог здања Бојана Ковачевић. Филм `Име народа`, који је приказан у главном, такмичарском програму 27. фестивала на Палићу, добио је награду публике, утиске износи редитељ Дарко Бајић. У Београду је почео рад на представи о легендарном Зорану Радмиловићу, редитељ и носилац главне улоге је Иван Бекјарев. Паралелно се ради и књига коју ради глумац Милан Михаиловић Цаци, односно документарни филм о животу Радована Трећег. 

На страницама светски признатог магазина `Heavy Metal` први пут се у овом веку нашао и један наш стрип, чију трочлану екипу аутора предводи Марко Стојановић из Лесковца. Галерија Матице Српске и Музеј Југославије спремају поставку дела из дома Титове супруге Јованке Броз, потписан је уговор о сарадњи. Недељко Убовић добитник је `Златног Пјера` на 53. конкурсу карикатуре компаније `Новости`. У Музеју савремене уметности Војводине, у `Галерији С`, 30. септембра биће отворена изложба вајара Ненада Шошкића, под називом `Трансформација`. Награда `Новица Тадић` уручена је младој песникињи из Бањалуке Владани Перлић, за рукопис `Dolce Vita`. 

Две интересантне изложбе, Југослава Влаховића и Петра Меселџије, постављене су у Културном центру Зрењанина. На луткарској сцени Народног позоришта `Тоша Јовановић`, у истом граду, премијерно је изведен комад Предрага Бјелошевића, по мотивима поеме Бранка Ћопића- `Јежева кућица`, у режији Љиљане Ивановић, о томе од глумице Татјане Бараћ. Фестивал уличних свирача биче одржан 30. септембра у десет градских квартова у Новом Саду. Испред општине Звездара, у уторак ново издање акције `Сви на вагу`, у `режији` нутриционисткиње Милке Раичевић. Мецоспоран Наташа Рашић има самостално музичко вече, уз клавирску сарадњу Добриле Миљковић- певаће најпознатије оперске арије и соло песме у клубу `String instrument Gallery`. 

Укључићемо се и у традиционални `Фиш Фест` на Дорћолу, који се одржава у дивном амбијенту крај Небојша куле. Витез кулинарства Милијан Стојанић опет има предлог јеловника за недељни ручак, а ми бесплатне улазнице за разна културна дешавања, које су нам омогућили Дом омладине Београда и `Рефлектор Театар`

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво