Настављен дијалог Београда и Приштине

У Бриселу је настављен дијалог између Београда и Приштине на техничком нивоу. Претходно су одржани одвојени састанци обе делегације са европским посредницима, предвођеним специјалним представником Мирославом Лајчаком. Европска Унија је јуче најавила промену договорене агенде, при чему би се данас разговарало само о финансијским потраживањима, али не и о статусу мањинских заједница. Делегација Београда, коју предводи директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, инсистира на томе да Заједница српских општина буде прва тачка састанка. Делегација Приштине у Брисел је дошла само са експертима за економска питања у намери да се не покреће тема српске заједнице на Косову и Метохији која је договорена још 2013-те године.

Од сутра у 18 часова ступа на снагу одлука да држављани Србије, који се враћају из земаља где је велики број заражених коронавирусом, имају обавезан наџор. Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже да грађани имају обавезу да се електронски пријаве здравственом систему и само ако имају симптоме да се јаве у ковид амбуланте. Кон је објаснио да је процедура на порталу е-здравље прилично једноставна, јер се уносе лични подаци, гранични прелаз и датум преласка. Директорка Института Батут докторка Верица Јовановић је најавила да ће грађанима који од сутра улазе у Србију, а долазе са ризичних подручја здравствено стање бити праћено десет дана.

Компанија Зиђин Копер зауставила је рад топионице и почела ремонт који је био планиран за новембар, пошто је протеклих дана, услед квара на опреми погона, повећана емисија димних гасова, што је негативно утицало на квалитет ваздуха у Бору. После испитивања, потврђено је да су узроци прекорачења озбиљна оштећења већ веома старе опреме за сакупљање прашине и димних гасова, као и система за одсумпоравање, што доводи до повећања преливања димних гасова. Компанија је у саопштењу изразила жаљење због такве, како наводи, непредвиђене ситуације.

Тропска олуја Сали изазвала је катастрофалне поплаве на југоистоку Сједињених Држава, због чега је без струје остало више од пола милиона домаћинстава и објеката у Алабами и на Флориди. За четири сата пало је кише као за четири месеца. Ветар је дувао брзином од 170 километара на сат и носио барже, бродове, возила, и делове мостова и путева. Луке, школе и радње затворене су дуж погођене америчке обале. Енергетске компаније обуставиле су четвртину производње нафте и гаса у Мексичком заливу, а неке рафинерије су зауставиле рад. Председник Доналд Трамп прогласио је ванредну ситуацију у деловима Луизијане, Мисисипија, Алабаме.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Владимир Михајловић и Ненад Селаковић
   

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво