Од следеће године минимална зарада 32.165 динара

Влада Србије од петка у 18 часова уводи надзор над путницима који се враћају из иностранства, пре свега из земаља у којима је дошло до погоршања ситуације са вирусом корона, попут Црне Горе и Хрватске, одлука је Кризног штаба за борбу против Ковида 19. Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић је позвала све грађане да се до петка врате у земљу. Објаснила је да није реч о карантину или самоизолацији, већ о надзору, како би се спречио ризик преношења вируса. Грађани Србије који се враћају из иностранства, биће обавезни да се јаве епидемиологу или свом изабраном лекару у року од 24 сата од уласка у земљу. Према њеним речима, у наредним данима додатне мере ће бити прецизиране и саопштене јавности.

Нова цена минималне зараде у Србији, од наредне године, биће 32 хиљаде 156 динара, одлучила је Влада Србије. То је повећање од 6,6 одсто у односу на овогодишњи минималац. Председавајући Савету, Зоран Стојиљковић је изјавио да није било консензуса између представника синдиката и послодаваца и да је зато коначну реч дала Влада. Подсетимо, синдикати су сматрали да би минимална цена рада требало да прати висину минималне потрошачке корпе која износи око 37.000 динара, док су послодавци  тврдили да се у привреди нису стекли услови за повећање минималца за више од четири до шест одсто. Минималну зараду у Србији, према званичним подацима, прима око 350 хиљада радника. 

Пензије ће од 1-вог јануара наредне године бити повећане за 5,9 одсто по швајацарској формули, најавио је министар финансија Синиша Мали. Он је рекао да је планирано повећање пензија по закону и да стабилна ситуација у буџету дозвољава повећање минималца и пензија. Додао је да је још рано говорити о евентуалном повећању плата у јавном сектору и да ће се више о томе знати крајем септембра и октобра.

Државна изборна комисија утврдила је коначне резултате парламентарних избора у Црној Гори, који су одржани 30-ог августа. Коалиција "Одлучно за Црну Гору! ДПС - Мило Ђукановић" освојила је 30 мандата, коалиција "За будућност Црне Горе" 27, коалиција "Мир је наша нација" десет, а платформа "Црно на бијело" четири мандата. Социјалдемократе и Бошњачка странка имаће по три посланика, а СДП два. По једног представника имаће Албанска листа "Ник Ђељошај- Генци Ниманбегу" и коалиција "Једногласно".

Вуков сабор, једна од најстаријих културних манифестација у Србији, почиње данас и трајаће до 20. септембра 2020. Снежана Нешковић Симић, директорка  Центра за културу „Вук Караџић" каже да је 87. Вуков сабор прилагодјен свим предложеним мерама здравствене заштите и препорукама.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Владимир Михајловић и Марица Сердар.

Продуцент Александар Радовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво