Кризни штаб сутра разматра увођење нових мера

У Србији је ситуација са вирусом корона стабилизована, али поштовање мера и даље је неопходно, апелују епидемиолози. Кризни штаб сутра одлучује о увођењу нових мера, могућој обавезној самоизолацији за држављане Србије који се враћају у земљу, потврдио је за РТС имунолог Срђа Јанковић. О евентуалној одлуци није могао да говори, али је подсетио да је препорука Кризног штаба о двонедељној самоизолацији за оне који долазе из ризичних подручја, на снази већ више недеља. Тренутно нема закона и логистичког апарата да то буде обавеза, рекао је Јанковић.

Епархија рашко-призренска је саопштила да јучерашњи текст приштинског листа Коха "отворено и нескривено шири етничку и верску мржњу према српском народу на Косову и Метохији и према његовој духовној и културној баштини". Коха је поново изнела тврдњу да православни манастири и цркве из периода Немањића не припадају Србији, већ да је у питању наводно "древно албанско наслеђе" настало на византијским споменицима у средњем веку. У епархији наводе да аутор текста, професор историје Бедри Мухадри, без иједног историјског аргумента, тврди да су светиње СПЦ на овим просторима узурпиране арберијске то јест албанске римокатоличке цркве. Поред етничког чишћења 200.000 Срба и неалбанаца од 1999. године наовамо, сада је у току и све активније негирање и чишћење културног идентитета српског народа и наше Цркве и то на очиглед међународне заједнице, оцењује Епархија рашко-призренска, и указује на потребу додатне дугорочне заштите светиња СПЦ, без обзира на ток и исход политичког дијалога.

Шеф европске дипломатије Жосеп Борељ каже да се Европска унија неће сматрати геополитичком силом уколико не стабилизује Балкан и не реши односе између Србије и тзв. Косова. Нико други то неће урадити, само Европљани, поручио је Борељ у интервјуу за Фајненшал Тајмс. Говорећи о спољној политици и дешавањима у суседству, Борељ је оценио да је Балкан био, како је рекао, буре барута, а да је ЕУ суочена са највећим задатком- решавањем несугласица и поправљањем безбедности у том региону.

Због незапамћених шумских пожара који бесне у америчкој савезној држави Орегон, око пола милиона људи је у стању приправности за евакуацију. За само неколико дана ватра је уништила хиљаде стамбених објеката, а страдало је најмање 25 људи. Власти упозоравају да би број жртава могао да буде већи, јер се десетине људи воде као нестали.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Владимир Михајловић и Ненад Селаковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво