Однос према прошлости и савремена политика

На које начине се различито тумачење прошлости користи у тренутним односима између највећих светских сила? Какав је однос Запада, а какав Кине и Русије према Другом светском рату? Да ли ће то допринети приближавању Пекинга и Москве?

У сенци пандемије Ковида 19, током године обележено је 75 година од краја Другог светског рата. У Сједињеним Америчким Државама као последњи дан сукоба обележава се потписивање капитулације Јапана, 2. септембра, док се у Кини за завршетак рата узима предаја јапанских

окупационих снага, 3. септембра. У појединим анализама наводи се да се та разлика, иако мала, може тумачити као важна, будући да Кина наглашава сукобе на азијском континенту, док се у америчком наративу истиче значај борби на Пацифику. Кинеском ставу придружила се и Русија.

О томе како је текао Други светски рат на простору Азије и како то утиче на актуелне односе у свету, за емисију У средишту пажње говори спољнополитички коментатор Борислав Коркоделовић.

Уредник и водитељ је Никола Денчић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво