Директна улагања америчких компанија у Србији кроз ДФЦ

Након потписивања споразума о нормализацији економских односа Београда и Приштине, потписаног у Белој кући у Вашингтону, најављено је отварање канцеларије Међународне корпорације за финансирање развоја (ДФЦ), једне од најугледнијих финансијских институција у свету. Тиме се отвара могућност директних улагања америчких компанија у нашу земљу, али и српске пословне дијаспоре која живи на том континенту. Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж најавио је да ће представници америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београд допутовати већ 21. септембра ради припрема за што скорије отварање канцеларије, прве у региону, и бржи почетак реализације договорених пројеката. О овој моћној финансијској институцији и њеном утицају у Америци и у свету говориће нам наш сарадник Александар Жигић.

Број фалсификованих новчаница је у сталном порасту. Најновији тип фалсификата који је оцењен највишом оценом а који је у Србији откривен пре десетак дана, појавио се пре три месеца, тврде стручњаци Европске централне банке. Ако постоји сумња, овакве новчанице у Србији заврше у Народној банци на експертизи. Шта се даље дешава са њима, који је даљи пут фалсификата и на који начин Народна банка сарађује са међународним институцијама? Наша саговорница ће бити мр Бранка Тасић, саветник за послове систематизовања, анализе и размене података о фалсификатима у Сектору за послове с готовином НБС.

Нова школска година донела је нове изазове и за Свратиште за децу, које за циљ има унапређење квалитета живота деце која живе или раде на улици. О томе ће нам говорити Мина Лукић, испред Центра за интеграцију младих.

Центар за културу Пожаревац је кључни носилац културних и уметничких дешавања у Браничевском округу. Уз поштовање прописаних мера заштите због короне организују се позоришне представе, концерти, изложбе и предавања о чему ће нам више говорити директорка Центра Галина Перић.

Представљамо вам Бојану Бркић, уметницу која је после завршених судија кинеског језика и књижевности отпутовала у Кину, где је неко време и живела. Заљубила се у уметност керамике, откривајући минималистички идеал лепоте Далеког Истока, вратила се у Београд где данас, у свом атељеу, ручно израђује порцеланско посуђе не користећи чак ни механичке машине већ само ситни ручни алат. Порцеланску глину и пигменте набавља широм света а знање стечено на часовима калиграфије, које је похађала код великог и познатог учитеља, данас користи када наноси златне мотиве на својим уникатним комадима.


Аутор: Драгана Живојновић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво