Шампионска звона из Лиона

Фудбалерке Лиона доминирају женским фудбалом. У финалу Лиге шампиона у шпанском Сан Себастијану славиле су против Волфсбурга 3:1. Управо у дуелу четвртфинала елитног такмичења наша репрезентативка Јована Дамњановић, носећи дрес минхенског Бајерна, доживела је тежу повреду, од које се још опоравља. Пронашли смо је у највећем граду Баварске, како бисмо прокоментарисали минулу сезону у европском фудбалу, али и попричали о актуелном тренутку женског фудбала код нас и у свету.

Женска одбојкашка селекција Србије постигла је велики успех освајањем титуле вицешампиона на Европском шампионату за јуниорке. У финалном сусрету са јаком селекцијом Турске, поражене су тек у тајбрејку, после велике борбе и драме у пет сетове. Предвођене селектором Миланом Гршићем, девојке су дале све од себе и наговестиле више него светлу будућност наше одбојке. Разговарамо са Вањом Савић, коректором и капитеном наше репрезентације, иначе чланицом идеалног тиме првенства одржаног у БиХ и Хрватској.

У организацији Боксерског савеза Србије, као и БС Шумадије и Поморавља, на Златибору је одржан мини камп, на коме је учествовало шездесет такмичара и такмичарки из 15 клубова са поменутог подручја. Са малишанима је радило дванаест тренера, представник нашег савеза био је Миодраг Милић, својевремено више од две и по деценије савезни тренер. Ову акцију Милић оцењује као пун погодак и један од начина да се коначно дође до толико жељеног препорода српског бокса и повратка на велику европску сцену. У разговору са Милићем, најавићемо и предстојеће финалне сусрете плеј-офа за првака државе, између Лознице и београдског Радничког, уз изјаве представника тих клубова- председника екипе с Лагатора Александра Рисимића, односно тренера дружине с Црвеног крста Миливоја Башића.

Много је наших љубитеља кошарке који ноћима не спавају због плеј офа NBA лиге, мало због Николе Јокића, мало због осталих асова америчких професионалаца. Имамо ретку прилику да разговарамо с још једним српским представником у атрактином такмичењу, наш саговорник овог поподнева је Дарко Рајаковић, члан стручног штаба Финикс Санса. Стиже, наравно, коментар актуелних утакмица из угла младог чачанског тренера, али и прича о српским играчима у NBA лиги и њиховом учинку. Иначе, Рајаковић је тренерску каријеру почео у матичном Борцу, потом водио неколико млађих категорија Црвене звезде, затим и шпански Торелодонес, Тулсу 66- у којој је био први неамериканац који се налзио на кормилу једног тима Развојне лиге. Уследила је Оклахома и коначно Финикс Санс, где доживљава лепе и светле моменте своје каријере.

Током поподнева чућемо и једну носталгичну причу о романтици на фудбалским теренима. Јасно је као дан, причамо о ОФК Београду и турбулентним дешавањима око клуба са Карабурме, кога на срцу носе сви рођени Београђани и заједно с његовим челним људима тутгује због ситуације у којој се налази. Од Скоблара, Самарџића, Петковића, Сантрача до борбе у Српској лиги Београд, трећем рангу такмичења, уз евоцирање успомена, жал што су нас прерано напустили популарни Петко и Божа Миленковић, о томе причамо у рубрици Слободана Игрутиновића, уз заједничку, нескривену жељу да се `романтичари` у што скорије време врате на путеве старе славе. 

Као и увек, поред спорта, региструјемо и бројне догађаје из света културе, јавног и уметничког живота. Зрењанинци ће од понедељка моћи да погледају нову изложбу у Савременој галерији, везану за уметничку колонију Ечка, док их у Градској башти очекује део манифестације `Банатска бајка`. Септембарска серија изложби отворена је у Културном центру Београда, у Народном музеју у Врању отворена је изложба слика и цртежа Теодоре Стојановић, у галерији `Арте` постављени су радови великог уметника Владе Величковића, у поводу годишњице његове смрти. Милица Матовић излаже у галерији `Сингидунум`, Јована Туцовић у галерији на `Коларцу`, док су у `Галерији 73`, на Бановом брду, представљени изузетно интересантни радови руског уметника Анатолија Ивакина, који на својим сликама представља Београд, односно своје виђење нашег главног града, који му је очито при срцу, осећа се то из целе поставке. 

Доста манифестација је пред нама- данас почињу `Љубичевске коњичке игре` у Пожаревцу. седми `Башта Фест` биће одржан од 10. до 13. септемебра у Бајиној Башти. У Зајечарском позоришту `Зоран Радмиловић` изведена је премијера представе `Ближи небу`, Жељка Хубача. У БИТЕФ театру од 12.до 14. овог месеца дешаваће се `БИТЕФ Пролог`, док је Интернационални `Џез Фест` данас и сутра у Крагујевцу. Седми фестивал `Дуодрама` од данас до 10.септембра одвија се у Тополи. И у Омладинском позоришту ДАДОВ премијера- представа `Грета из Фауста`, у режији Срђана Ј. Карановића. У порти Светог Николе у Куршумлији данас и сутра одржава се средњовековни фестивал `Немањини дани`. У Шапцу- традиционална `Чивијада`, а двадесет седми фестивал европског филма на Палићу од 12. до 18.септембра. Говоримо и о `Бранковом колу`, још једној традиционалној манифестацији, као и о првој самосталној изложби у каријери младе уметнице Саре Иве Вујин, у Кући краља Петра Првог, на Сењаку. 

Чућемо и нови предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића, коментаре на актуелне спортске теме, вести из свих крајева света, пратићемо резултате Прве лиге Србије у фудбалу, као и друге актуелности из свих области живота. Неће изостати ну музика пуна носталгије, за оне чија срца куцају уз ову емисију више од шест деценија.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво