Легенда о деспоту Павлу Бакићу од Венчаца

У Шумадији се вековима преноси казивање о Павлу Бакићу који је живео и столовао подно планине Венчац код Аранђеловца. Пре неколико година археолози су открили зидине које су мештани назвали Дворине, сматрајући да су то остаци двора деспота Павла Бакића из 16. века.

Народ подно Венчаца и Букуље с поносом прича да је деспот био велики јунак, честит и учен човек. Говорио је пет језика али се, каже народно предање, краљу Фердинанду Хабзбуршком са којим се борио против Турака, поносан што је Србин, обраћао само на матерњем језику.

Павле Бакић се борио за ослобађање Шумадије и Србије од турских завојевача, али је са српским ратницима бранио и Беч и Европу од отоманске најезде. За војничке заслуге он и његова браћа добили су велике поседе на подручју јужне и средње Словачке.

Више од двадесет година Војислав Веселиновић, писац, истраживач, родом из околине Аранђеловца, покушава да одгонетне многе тајне и истине које крију старе легенде овог краја о Павлу Бакићу, витезу, деспоту, јунаку. Последњих година пише историјски роман, трилогију, и до сада је завршио први део, "Под крилом града Венча".

Писац историјских романа, за разлику од историчара, који бележи чињенице из прошлости, пише приче - са историјском подлогом. Колико је велика разлика? И историјски романи баратају углавном чињеницама и материјалним артефактима. Али њихове приче, за разлику од историјских, уткале су у себе и сећање народа и легенде које се препричавају с колено на колено и допуштају надградњу коју доноси пишчева имагинација - јер, све је могло бити баш тако - а можда ипак и није?

Но дозволимо сада то лепо путовање између две обале - од историје до замагљене легенде, од чињеница до домаштаног завршетка.

Којекуда, све кроз причу, Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић, воде вас на ново путовање.

Радио Београд, 09.05

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво