Цене товљеника пале, увоз свињетине порастао

Пандемија корона вируса негативно утиче на пољопривреду, посебно на сточарство. У највећем проблему су товљачи јунади. Извоз јунећег меса потпуно је стао, домаћа потрошња је мала, тако да произвођачи немају коме да продају бикове којима цена непрекидно пада. Пре петнаестак дана почела је да пада и цена товљеника која је у последњих годину и по дана била стабилна. Председник Асоцијације сточара Срема и Мачве Зоран Ерић каже да су произвођачи са тренутном ценом свиња на ивици рентабилности.

Истовремено, увоз свињетине и прерађевина у првих пет месеци за 40 одсто је већи него у истом периоду прошле године. О утицају корона кризе на свињарство, али и на сточарство уопште, као и на месну индустрију разговарали смо са Ненадом Будимовићем из Привредне коморе Србије.

У Браничевском округу сви пролећни усеви су у доброј кондицији , а ако не буде временских неприлика очекују се добри приноси. Жетва сунцокрета касни и неће почети пре треће декаде августа.

У околини Блаца у току је берба шљива. Чачанска лепотица откупљује се по двадесетак динара, али произвођачи највише очекују од стенлеја, најзаступљеније сорте шљива у том крају.

У емисији Недељом за село чућете и пејзажног архитекту Владана Станојчића из Врњачке Бање, расадничара и заљубљеника у магнолију коју извози у далеке крајеве света.

Уредник и водитељ: Даворка Тешић.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво