25 година од страдања Срба у хрватској акцији „Олуја"

Навршава се 25 година од оружане акције „Олуја", у којој је из Хрватске за неколико дана протерано 250 000 Срба, а скоро 2 000 убијено. Нападом на Книн, у зору 4. августа 1995. године, почели су систематски злочини према српским цивилима и њиховој имовини. За свега три дана, Република Српска Крајина је нестала. Многе жртве до данас нису откривене нити идентификоване. За злочине у Олуји у Хрватској нико није одговарао.

Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у акцији "Олуја", Србија и Република Српска обележиће вечерас у Сремској Рачи. После откривања спомен плоче, на мосту којим су колоне избеглица 1995-те године стизале у Србију, биће служен парастос и одржан комеморативни скуп. Присуствоваће председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и председница Републике Српске Жељка Цвијановић. Због епидемије корона вируса, неће бити окупљања грађана. Пренос обраћања званичника је на Првом програму Радио Београда.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да у ковид болницама у Србији има довољно слободних места да приме све пацијенте заражене вирусом корона, којима је потребно болничко лечење. Истакао је да нема потребе за премештањем пацијената из једне здравствене установе у другу. После састанка са директорима ковид болница, Лончар је рекао да се смањује број прегледа у ковид амбулантама, као и притисак на све здравствене установе. Навео је да се неће журити са враћањем болница из ковид режима рада у редовно стање, као и да се неће затварати ковид амбуланте.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да постоје два кандидата за новог председника владе, и да је она један од њих. Није желела да открије име другог кандидата, али је навела да је из Српске напредне странке. Када је реч о формирању Владе, Брнабићева је за Телевизију Пинк рекла да је председник СНС-а Александар Вучић ближи састављању коалиције са странком Александра Шапића него са осталима, а да је она на седници Председништва гласала да напредњаци сами формирају власт са мањинама.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ненад Селаковић и Тина Амић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво