Слатка мала Маријана

Нико од нас не зна колико ће потрајати ово ковид-чудо, али и без тог податка, они трезвенији се понашају као да ће сутра нормално наставити са својим активностима, тако и треба. Кошаркашице новосадске Војводине већ су спремиле моћан тим за нову сезону. Међу појачањима је и наша данашња саговорница Маријана Зукановић, 21-годишња девојка из Руме, која је у `Вошу` дошла из дреса Црвене звезде, за коју је играла од почетка професионалне каријере. С њом у пакету, са Малог Калемегдана је стигла и годину дана старија Милина Мишељић, из словеначког клуба Домжале приспела је млада репрезентативка Србије Катарина Јаковиљевић. Из Врбаса је у СПЕНС стигла Анастасија Подунавац, из клуба НС ЖКА млада Лена Радуловић. И кажу, то није крај, очекују бар још два појачања, у жељи да буду без премца на територији Србије, да харају регионом, да оставе трага у Европи. 

Српски аутомобилиста Милош Павловић овог викенда на стази у Мизану креће у поход ка новом трофеју, пошто ће фабрички возач Ламборгинија наступити у 12. сезони европског `Супер Трофео` шампионата, у којем је 2014. године освојио титулу европског и светског шампиона. Павловић ће у сезони 2020. године наступати као возач „Таргет рејсинг" екипе, са којом је 2002. године постао шампион италијанске Формуле 3, чиме је обезбедио „суперлиценцу" за вожњу болида Формуле 1 као први Словен којем је то пошло за руком, а и данас је једини човек са ових простора са том титулом. Београђанин ће наступати у најјачој, ПРО категорији возача, а аутомобил ће делити са талентованим Мексиканцем, 21-годишњим Раулом Гузманом. Прва трка на програму је вечерас у 20.45, док је друга сутра од 13.20. Чућемо ексклузивну изјаву коју је Павловић, са лица места, послао емисији `Време спорта и разоноде.`

Зоран Предин, највећи словеначки кантаутор препознатљивог гласа, музичког и поетског израза, обрадовао је своје поштоваоце новом књигом `Главом кроз зид`, у издању `Вулкан издаваштва`. Ово није књига која се чита у даху. Ово је књига која се чита с уздахом, јер њени редови имају укус слободе и мирис прошлих времена, па ћете већ после неколико страница пожелети да ниједна прича Зорана Предина нема крај. Шармер с покрићем је за све ове године на музичкој сцени стекао много оних који поштују његову писану реч, укључујући и оне које је на сцену донео са својим вечним `Лачним Францом`, са Матијом Дедићем, са Бором Чорбом и Арсеном, потпуно сам- како му се `ћејфне`, зато га и воле што је свој, непредвидив, `неоседлан`, посебан, `ретка зверка`. Једва чекамо да га чујемо у овом издању нашег породичног магазина.

Аким Комненић улази у другу сезону како тренира више него стабилног српског суперлигаша Динамо из Панчева, кога је пре тога с успехом с клупе водио Иван Петковић. Тешко бреме, морало се наставити с успесима. Пресудило је срећом, прилично тренерско Акимово искуство с клупе, скупљано стрпљииво и педантно - у Партизану је био сарадник Ненаду Максићу, потом Драгану Ђукићу и Николи Максимовићу у израелском Макабију из Тел Авива, да би пре две сезоне водио прволигаша Нови Београд. У Панчеву је већ прве сезоне осветлао образ, храбро водио своју екипу, баш као да је Борусија Дортмунд, на чије дресове подсећају црно-жуте мајице наших момака. Зато је, без сумње, Комненића лепо чути у овим тренуцима, у ишчекивању нове сезоне или макар надања да ће нам ускоро доћи.

Навршило се годину дана како је на Европском првенству Ц дивизије у кошарци у колицима, у Софији , репрезентација Србије освојила сребрну медаљу, као и пласман у Б дивизију. Не памти се толика страст, толика жеља да се своја земља представи у правом светлу, да се брани њена част, да се за њу и због ње пружи највише тамо где једино треба- на спортском пољу. Бити бољи, јачи, успешнији...наши момци све то јесу, предвођени капитеном Жељком Ћирковићем. И, док је још било `вруће`, како се то каже у народу, основано је и првенство државе у овом спорту, одиграно је седам кола и онда...корона-пауза, надамо се- не предуга.  Момци су узели учешће и у два дела серије `Жигосани у рекету`, а читав тај пут је, поред преко потребних кошаркашких савета, испратио и  човек који предвоси Савез  кошаркаша у колицима, Владимир Кузмановић, о свему томе писао је у књизи `У другој брзини`. 

Под називом  „Сећање на мурал из улице Момчила Тешића",  у Ужицу је осликан нови мурал посвећен славном, преминулом глумцу Небојши Глоговцу, у самом центру лепог града подно Златибора. Подсетимо, само дан након смрти глумца  Небојше Глоговца 2018. године, у улици Момчила Тешића  освануо је мурал са ликом овог великана српског глумишта. На жалост, у медјувремену, преминуо је и аутор овог дела, уметник Бобан Лазић, да би недавно и сам мурал био оскрнављен. Уз допуштење станара на новој адреси, осликале су га Тијана Лазић, сестра преминулог аутора претходног мурала и уметница  Сара Обрадовић. Дирљиво, да дирљивије не може бити. Тијана је довршила мисију свога брата, има много разлога да буде поносна и много туге у себи, да би било шта могла да прича. Зато ће нам њена другарица и колегиница Сара испричати како се све ово одвијало и како су ствар истерале до краја, на радост васцелог поштеног света. 

 

Градска библиотека "Карло Бијелицки" Сомбор не одустаје од својих садашњих и будућих корисника и читалаца. Са жељом да се овај тежак период, у којем се сви налазимо, што лакше преброди, сомборски библиотекари су, поред стално доступних дигиталних збирки, периодичних наслова и електронских публикација на сајту библиотеке, својим суграђанима понудили нове дигиталне садржаје. Библиотекарке Дечјег одељења библиотеке, такође, за најмлађе читају приче, бајке и песме, из богате online збирке Српске дечје библиотеке. Чућемо директорку Наташа Туркић, која активно учествује, са својим колегама, у анимацији малишана. 

Као и сваке суботе, региструјемо и доста дешавања из света културе, јавног и уметничког живота, света који нас окружује. На рафовима продавница од пре неки дан је ново, проширено издање романа `Уметност побуне`, заправо приче о легендарним `Ролинг Стонсима`. Глумцу Ирафну Менсуру остало је још неколико снимајућих дана у серији `Краљ`, Здравка Шотре, у којој игра Јована Цвијића. Књижевник и академик Матија Бећковић поклонио је Музеју српске књижевности рукопис чувене `Вере Павладољске`, идеалан повод за причицу о установи која има заоставштину више од стотину великих домаћих књижевника и деловима архива и библиотека још 400 писаца. Пијанисткиња Далида Грмуша објавила је свој други ауторски албум инструменталне музике. Чућемо и Јелену Буча из женског новосадског квартета `Фрајле`, који је освојио једну од награда на недавно одржаном 60. Сплитском фестивалу. Осми Фестивал медитеранског филма почиње вечерас у дивном Дучићевом Требињу, традиционалном доделом награда `Златни платан`, глумцима Воји Брајовићу и Ани Софреновић, која на ту тему прича за нашу емисију. 

И то није све- разговарамо са ватерполистом Виктором Рашовићем, селектором женске јуниорске одбојкашке репрезентације Србије Миланом Гршићем, нашим колегом Небојшом Петровићем, који је од скоро директор медијског сектора Фудбалског савеза Србије. Биће речи и о трагедији која се догодила јуче, када је на тренингу преминуо кошаркаш Црвене звезде Мајкл Оџо. Биће речи и о изложбли слика Радомира Дамњановића Дамњана у простору галерије `Александар Алек Ђоковић` у парку Буковичке бање у Аранђеловцу, затим о изложби слика нишког уметника Владана Ранђеловића у Галерији савремене уметности у Пожаревцу, изложби Тамаре Драган у `Галерији 73` на Бановом брду, изложби слика Александре Ане Микарић у уметничкој галерији `Стара капетанија`, изложби фотографија `Италија какву још нисте упознали` у Центру за културу у Кладову. Чућемо и реакције на избор Зрењанина за европски град спорта у 2021. години. Неће изостати ни предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијан Стојанића.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво