Конституисана Скупштина Србије

У Скупштини Србије потврђени су мандати нових народних посланика, који су положили заклетву, чиме је званично конституисан нови сазив парламента. Председавајућа седнице, најстарији посланик Смиља Тишма рекла је да ће посланици о датуму наставка  седнице бити накнадно обавештени и позвала их да формирају посланичке групе. На дневном реду конститутивне седнице је и избор председника и потпредседника Скупштине, именовање генералног секретара и формирање радних тела.

Део присталица ванпарламентарне опозиције окупио се испред Дома Народне Скупштине. Они сматрају да су избори били нерегуларни и не признају актуелне посланике ни данашњу конститутивну седницу. Окупљени су добацивали посланицима и звиждали им док су улазили у зграду и излазили из ње. Током конститутивне седнице, део демонстраната гађао је скупштинско степениште јајима и парадајзом. Један младић је приведен у Пионирском парку, али разлози привођења нису познати. Полиција није интервенисала осим када је део демонстраната покушао да заустави саобраћај.

Епидемиолошка ситуација у Србији је повољнија, али лекари упозоравају да је и даље велики број заражених вирусом корона са тешком клиничком сликом и апелују да се поштују мере заштите. Нови подаци биће саопштени на редовној конференцији за медије Кризног штаба, која почиње око 15 часова. Пренос је на Првом програму Радио Београда.

У свету је вирусом корона заражено више од 18 милиона и 260 хиљада људи, а умрло је око 693 хиљаде. И даље је најтеже у Јужној и Северној Америци. Највише заражених и преминулих имају Сједињене Америчке Државе. Бразил и Мексико заједно имају чак 70 одсто укупног
броја умрлих у том делу света.

Русија планира да од почетка наредне године производи месечно више милиона вакцина против ковида - 19, изјавио је руски министар индустрије и трговине Денис Мантуров. Он је објаснио да ће количина произведених вакцина у највећој мери зависити од потражње здравственог сектора. Серијска производња прве руске вакцине, развијене у Националном истраживачком центру за епидемиологију и микробиологију Гамалеја, почеће током септембра. До сада је у Русији развијено 26 опција вакцине за вирус корона.

Рим, Венеција, Фиренца, Торино и Милано, који заједно чине више од трећине италијанског туризма, ове године остаће без скоро 34 милиона туриста из иностранства због пандемије коронавируса. Процењује се да ће то донети губитак од седам милијарди евра. Градови културе и уметности у Италији, који у великој мери зависе од међународног туризма, углавном су без посетилаца, јер домаћи туристи за одмор радије бирају мања приобална места, села и планине.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Тина Амић и Ненад Селаковић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво