Крокан, бисер међу винима са Бисерног острва

Да бисмо вам испричали данашњу "којекуда" причу, морамо да се вратимо у прошлост не превише, али довољно давну да би се око ње вијорило много прамичака легенде…

Гроф Гедеон Рохонци живео је у другој половини XIX века у Угарској и био је истакнути политичар тог времена, каже историја. Легенда додаје да је био још много познатији као бонвиван - љубитељ жена, пића, коња и коцке, чак толики да је у истој ноћи изгубио - али и повратио! - целокупно имање и приде супругу Изабелу!

На Бисерном острву, ади насталој премештањем тока реке Тисе, код Бечеја, гроф Рохонци имао је летњиковац, чија се лепота и раскош и данас могу назрети без обзира на тренутно стање у ком се налази. Дворац је био опасан великим имањем на којем је, захваљујући изузетним природним условима, успевало поврће и посебна сорта диње, звана "тиски бисер", за чији је квалитет, али и изванредни аранжман у корпама од прућа, гроф Рохонци 1890. награђен највишим признањима на чувеној бечкој изложби.

На истом том имању, истих година, крајем XIX века, гроф Рохонци је донео и засадио и прве изданке скупоцене лозе - мускат крокан. Опет морамо позвати у помоћ легенду која вели да ју је увезао из Француске.... Или можда из Алжира.... Не зна се више, али се поуздано зна да одакле год да је стигла и где год да је раније било - више је нема! Овај апсолутни раритет међу виновим лозама сада постоји и рађа само на Бисерном острву, на ограниченом простору од неколико десетина хектара.

Крокан је тешко узгајати, још теже одржати грожђе добрим за вино посебно у време бербе, јер и само једна киша у јулу може да уништи цео род! Вино од њега је жућкасто-зелено, сласно и лепршаво, а због ограничене продукције одувек је било скупоцено. Звали су га пићем богаташа и владара. Звали су га и "Титово бело".

Због немара према нечему што би се морало третирати као национално благо, ове лозе, грожђа и вина има све мање. Само су три виноградара и винара на Бисерном острву који покушавају да очувају постојање мускат-крокана. Једног од њих, Љубомира Павловића, власника подрума "Тиска перла", среле смо јесенас у Бечеју. Он нам је испричао ову, мало коме и у нашој земљи, познату причу о том изузетном грожђу и чувеном вину, које собом доноси потврду раскоши дворова и домова у којима се налази.

Вама је преносе - Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић

Радио Београд 1, 09.05

 

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво