Апел лекара грађанима да буду одговорни и поштују мере

Број новозаражених у Србији, према речима епидемиолога, стабилизовао се и налазимо се на, како кажу, "платоу". Да би се вирус зауздао, сви морају да буду одговорни и поштују мере заштите. Нови подаци биће саопштени на конференцији за новинаре Кризног штаба, коју ћермо преносити у оквиру Новости дана.

У Нишу је преминула и друга трудница, за коју се сумњало да је заражена вирусом корона. Претходно је на свет донела дечака који је тренутно у стабилном стању. Министар здравља Златибор Лончар организовао је неформални састанак са здравственим радницима ковид-болница КБЦ Звездара и Опште болнице Панчево, након чега су заједно апеловали на грађане да поштују мере заштите и помогну здравству у борби против вируса корона.

Координатор ковид-болнице на Звездари Наташа Петровић Санојевић рекла је да је у том клиничко болничком центру за нешто више од три месеца збринуто 2 хиљаде и 100 пацијената. У тој задравственој установи је тренутно смештено око 300, а у Панчеву 101 особа. У Ужицу је отворена Нова привремена ковид-болница у згради некадашње касарне.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић најавио је могућност да се у четвртак у Бриселу одржи састанак на коме ће београдска и приштинска елегација разговарати о расељенима, несталим и економским темама о којима Приштина прошле недеље није хтела да разговара. Ðурић је додао да очекује месеце, можда и године дијалога, али и наставак притисака на Србију и подршку Приштини. Шеф дипломатије Ивица Дачић каже да Приштина Србији, иза леђа, наставља да лобира за независност такозваног Косова и  разрађује могућности за учлањење у међународне организације. „Уколико заиста дође до таквих корака, Београд ће свакако наставити акцију за повлачење признаја", нагласио је Дачић.

Након што је Народна банка донела одлуку о новом одлагању отплате кредита за два месеца, генерални секретар Удружења банака Владимир Васић је за ЕР-ТЕ-ЕС изјавио да грађани који желе застој не морају да се јаве банци. Они који желе да наставе редовно са плаћањем обавеза морају да контактирају финансијску институцију. Како је рекао Васић, 30. септембра, када прође мораторијум, грађани имају три опције. Прва је да се редовна камата линеарно распореди на остатак дуга, а да се временски период кредита продужи за 60 дана.  Друга је да грађани плате само камату, а да се за два месеца продужи кредит. И трећа опција је да се плати све одједном.

У Републици Српској вирус корона је потврђен код још 66 особа. У Словенији 14 и један смртни случај.

У свету је од вируса корона заражено више од 16 и по милиона људи, 650 хиљада је умрло, а опоравило се 10 милиона.

Ове године, Светски дан борбе против хепатитиса, 28-ми јул,  обележава се под слоганом "Будућност без хепатитиса". Циљ је да се повећа свест о тој заразној болести која узрокује низ здравствених проблема и охрабрили надлежни да учине додатне напоре у циљу елиминације те болести. Председница Удружења пацијената са болестима јетре "Хронос" Ивана Драгојевић апеловала је на државу да омогући лечење свим инфицираним, а не само најтежим болесницима. У питању је заразна болест која мора бити приоритет у здравственом систему Србије, рекла је за наш програм Ивана Драгојевић.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Ненад Селаковић и Владимир Михајловић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво