Кон: Београд права епидемиолошка бомба

Од почетка епидемије у земљи су потврђена укупно 22.852 случаја заразе вирусом корона, а умрло је 518 особа. Према речима епидемиолога, може се рећи да смо прошли други пик епидемије и да почиње благи пад. Суштина је, кажу, да је вирус у народу и да се релативно слободно преноси. Упозоравају да ситуација може да се промени у једном дану ако се не спроводе све мере заштите.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је за РТС да је Београд права епидемиолошка бомба, јер има велики број места где вирус може нагло почети да се преноси. Апеловао је на поштовање мера и укључивање инспекцијских органа и свих оних који треба да контролишу да ли се мере спроводе. Кон је навео да епидемиолози и даље прате контакте и покушавају да сузбију ширење колико је то могуће. Додао је да опада број људи који долазе у ковид-амбуланте, али јако споро.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће држава за други пакет мера помоћи привреди за ублажавање негативних последица кризе, изазване вирусом корона, издвојити још око 66 милијарди динара. Мали је за Телевизију Прва рекао да ће за 60 одсто од износа минималне зараде за два месеца бити издвојено 36 милијарди динара, док ће одлагање пореза и доприноса на зараде за један месец коштати око 30 милијарди динара. Прва уплата биће до 10. августа, друга у септембру. Поновио је да су пензије и плате у јавном сектору стабилне и да неће бити смањења. Најавио је да ће градња две нове ковид-болнице у Београду и Крушевцу, почети идуће недеље. Планирано је да буде завршена у наредна три, четири месеца, а за те намене биће издвојено пет милијарди динара, каже министар Синиша Мали.

Премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти изјавио је да Приштина неће прекинути кампању за чланство у међународним организацијама. Обустављање те кампање било је предуслов за наставак дијалога, на који се Приштина обавезала. Хоти је рекао да лобирање за признање Косова, Приштина није суспендовала. За њега је, како је додао, платформа за дијалог устав самопроглашеног Косова, а једино што жели је - признавање Косова. У Канцеларији за Косово и Метохију су незванично рекли да ће став о новонасталој ситуацији, коју виде као удар на дијалог, сутра саопштити председник Александар Вучић.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредници вестивНенад Селаковић и Ирена Јеловац.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво