Расте број заражених, али и тестираних

У претходном дану вирус корона је потврђен код још 426 људи, али је највише и тестираних - 11.521. Још 8 особа је преминуло, у болницама је 4.619 пацијената, од којих 205 на респиратору. У више од 30 градова и општина на снази је ванредна ситуација. У свим болницама су пуне јединице интензивне неге, рекао је заменик директора Клиничког центра Ниш Радмило Јанковић, указујући да су у болницама углавном озбиљнији случајеви. У Нишу је каже две трећине пацијената у тешком стању. Објашњава да је болест системског карактера и да делује на коагулациони систем и да долази до попуштања јетре и бубрега, али да је и даље непознаница комплексан клинички изглед. У Клиничком центру Војводине од ковида 19 лечи се 300 пацијената, а Крагујевац свакодневно бележи двоцифрен број новооболелих. У Пчињском округу је 38 новооболелих.

Расте број оболелих и у Расинском округу. Из Чачка се део оболелих пребацује се за Београд како би се растеретили капацитети болнице у коју стиже највише пацијената из Ивањице. У КБЦ "Земун", јуче је из регионалних центара стигло 10 пацијената и тренутно се у тој ковид болници налази 356 оболелих, од којих је 40 на интензивној нези.

Председник Александар Вучић изјавио је да Србија мора да брине о Републици Српској, да показује одговорност и да јој увек буде на располагању. Приликом посете Клиничком Центру Бањалука, где је уручио донацију Србије - 15 санитетских возила истакао је да је на рачуну Српске уплаћено и 540 хиљада евра за школе и домове здравља у Мркоњић граду и Шипову, као што је и обећано. Додао је, да ће Србија и Српска заједно радити на прављењу споменика и спомен дома на петровачкој цести, где су избегли Срби из Крајине најстрашније страдали.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је држава нашла начин да издвоји директна новчана средства за привреду и запослене и да је обезбеђено по 310 евра за више од милион запослених. Наводећи да ће у наредна два месеца бити исплаћено још 60 одсто минималне зараде запосленима, а за један месец ће бити одложени и порези и доприноси на зараде, Мали је рекао да ће прва уплата у руке запослених стићи до 10. августа, док друга уплата следи у септембру. Мали је додао да се очекује да почетком наредне недеље на седници Владе буде усвојен и правни акт којим ће јасно бити дефинисан наставак директне помоћи за привреднике.

Делегација Београда предвођена директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем састала се у Бриселу са специјалним представником Европске Уније Мирославом Лајчком и тако започела први дан експертско-техничких разговора у оквиру дијалога Београда и Приштине. За 14 часова планиран је трилатерални састанак експерата две делегације и представника Уније. Предвиђено је да састанци на експертском нивоу трају два дана, а разговараће се о економским односима, питању несталих и расељених са КиМ.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Владимир Михајловић и Тина Амић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво