Читај ми!

Сећање песника Драгана Колунџије

У вечерашњој емисији „Код два бела голуба“ слушаћемо стихове и сећања песника Драгана Колунџије. Нераскидивост живота и поезије препознаје се у његовом стваралаштву у којем је од прве објављене песме, 1954. године, певао о свету у којем живи и у којем је живео.

Драган Колунџија рођен је 1938. године у засеоку Трњанци у Горњем Водичеву. Након завршених неколико разреда основне школе у Приједору и Новом Граду, 1952. долази у Београд где наставља даље основно и гимназијско школовање. Шездестих година дипломирао је југословенску и општу књижевност на Филолошком факултету.

Радио је на Коларчевом народном универзитету као уредник Катедре за књижевност и уметност, а једно време и као југословенски наставник у основним и средњим допунским школама у Француској.

Прву збирку "Затвореник у ружи" објавио је 1957. године а насловна песма постаће препознатљив мотив и у наредним песничким књигама као што су:

„Чувари светлости", „Орах", „Заустављен живот", „Поглеђево", „Остављено светло", „Очевина", „Свежањ кључева", „Године које проћи неће", „Дневник затвореника у ружи"...

Повод за сусрет са песником Драганом Колунџијом и гостовање у емисији „Код два бела голуба" 2013. године, била је збирка изабраних песама „Дарови и уздарја" у којој се налазе песме посвећене пријатељима, песме о детињству, о дослуху живота, света и природе и увек о завичају: родном Водичеву и Београду у којем је „живео, волео и певао".

Аутор емисије Миља Милосављевић.

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво