Маске на отвореном, забрана окупљања више од 10 људи

Епидемиолошка ситуација у Србији је све тежа. У Београду су болнички капацитети попуњени више од 90 одсто. Још две болнице у главном граду улазе у ковид систем: Институт за медицину рада са 100 кревета и Клиника за дерматовенерологију Клиничког центра Србије. То је одлучено после састанка министра здравља са директорима ковид болница. Институт за реуматологију Србије, који је ушао у ковид систем, примио је прве пацијенте.

Ношење маски на отвореном биће обавезно на територији целе Србије у околностима у којима није могуће држати дистанцу од метар и по, одлучено је на седници Кризног штаба. Донета је и одлука о забрани окупљања више од 10 људи на отвореном простору. И та мера важиће у целој земљи. Нове мере примењиваће се од петка.

Најновији епидемиолошки подаци биће саопштени на прес конференцији Кризног штаба, која почиње око 15 часова. Пренос је на Првом програму Радио Београда.

Председник Александар Вучић обишао је радове на изградњи Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње 2" који би требало да се заврше до краја јуна следеће године. Вучић је рекао да ће то бити највећи институт за кардиоваскуларне болести у региону са око 14 хиљада квадратних метара и хиљаду кревета. Имаће апартманске услове за интезивну негу, хелиодром, и друге подобности за брзо и ефикасно збрињавање пацијената, навео је председник.

Вучић очекује скоро смањење броја заражених од вируса корона и најављује да ће Србија највероватније пре краја године имати вакцину против Ковида 19.

"Ми смо у разговорима са једном земљом, везаним за вакцину. Тестирање је завршено и даје се угроженима. Ми се надамо да пре краја ове године можемо да имамо ту вакцину, која би била спас за Србију у потпуности, и за економију и за целу земљу", рекао је председник Србије.

Председник је поновио да ће економија Србије поднети кризу лакше од суседа и да плате и пензије неће бити смањиване.

Професор емеритус Даринка Матић Маровић преминула је у Београду у 83-ој години. Била је диригенткиња и некадашњи ректор Универзитета уметности у Београду и декан Факултета музичке уметности. Прва је жена ректор у Србији. Као диригенткиња водила је чувени хор „Колегијум музикум" и хор Обилић. За 45 година каријере дириговала је на више од 10 хиљада концерата. Време и место сахране Даринке Матић Маровић биће накнадно саопштени.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Тина Амић и Ненад Селаковић
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво