Здравствени систем пренапрегнут

До краја ове недеље очекује се врхунац раста броја новозаражених коронавирусом, поручују епидемиолози и указују да се преноси брже него раније. Због попуњености капацитета београдских болница у ковид систем од данас улази Институт за реуматологију. У Клиничком центру Војводине, принуђени су да отворе и четврти ковид центар. У београдској Арени је тренутно 178 ковид пацијената са средње тешком клиничком сликом. Од почетка епидемије, од марта, тестирано је скоро пола милиона грађана, излечено је 14 хиљада, преминуло 393-оје људи. У болницама је више од 4 хиљаде оболелих, од којих су на респираторима 144 пацијента.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је здравствени систем пренапрегнут и да су капацитети у свим ковид-болницама прераспоређени како би у наредна два дана могле да збрину све заражене вирусом корона. Додао је да Институт "Бањица" у току дана неће примати нове пацијенте, јер је болница препуна. Министар је навео да ће вечерас или ујутру прве пацијенте примити и Институт за реуматологију и да је у тој здравственој установи на располагању више од 100 кревета за ковид пацијенте.

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи стигао је у Специјално тужилаштво у Хагу, где ће бити саслушан. Тачи, Кадри Весељи и још осморица осумњичени су за убиство око 100 људи. Злочини представљени у нацрту оптужнице укључују стотине идентификованих жртава косовских Албанаца, Срба и Рома и политичких противника.

За наставу од септембра разрађује се десетак модела и подмодела, каже министар просвете Младен Шарчевић. Школе ће, објашњава, планирати комбиновани рад у оквиру кога би део градива ђаци учили од куће, а само повремено, подељени у групе, долазили у школу. Наводи и да учење на даљину није довољно, посебно за прваке.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредници вести Владимир Михајловић и Ненад Селаковић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво