Народни херој Петар Матић прославио стоти рођендан

У првим минутима емисије ћемо разговарати са стогодишњаком генерал-пуковником у пензији, другом Петром Матићем Дулетом. Једини је живи народни херој из Народноослободилачког рата у Југославији. Прошлог понедељка је прославио стоти рођендан.

Петар Матић Дуле два пута је рањен у борбеним операцијама на Фрушкој Гори, похађао је војне школе у Москви, носилац је бројних признања за храброст и постигнућа у НОБ-у. Средином прошлог века је одликован орденом народног хероја. Данас, у дубокој старости, брине о оболелој супрузи.

У рубрици за здравље наставиљамо серијал интервјуа посвећен болестима ока. Офталмолог др Дејан Рашић, доцент на Медицинском факултету у Београду, указаће на симптоме, дијагностику и терапију макуле или жуте мрље која најчешће погађа старију популацију. Сазнаћемо и због чега настаје њена дегенерација.

Представићемо и Међуопштинску организацију слепих и слабовидих Кула, Врбас и Оџаци, и њихов Куглашки клуб "Вид Марези". То је једина спортска асоцијација особа са инвалидитетом на територији Града Врбаса. О успесима које постижу широм света говориће подпредеседник Међуопштинске организације слепих и слабовидих Ђоко Раковић из Куле.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Насловна страница - Петар Матић Дуле (Фото/Аутономија.инфо)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво