Они су обележили 20. век

У оквиру летњег серијала емисија „Код два бела голуба“ представићемо уметнике, књижевнике, редитеље, глумце, музичаре, композиторе, научнике, лекаре, професоре, редитеље, глумце - све оне личности које су својим животом и стваралаштвом обележиле век за нама.

Јул месец  посветићемо  великанима писане речи у 20. веку а нашим савремницима чије смо јубилеје (годишњице рођења) протеклих година обележили циклусима емисија. Књижевне заоставштине Десанке Максимовић, Иве Андрића, Милоша Црњанског и Борислава Пекића можда   на најбољи начин  представљају  разнолике  језичке, тематске и уметничке  просторе 20. века,  као и темеље  и орјентире за сва питања о човеку и свету и у  21. веку.

Одабране приче о „градитељима" интелектуалног и духовног, уметничког и стваралачког 20. века  својеврсна су  и сведочонаства  о  историјским, друштвеним, политичким, социјалним, образовним и културним приликама и променама, о развоју друштва у веку разараног ратовима. Оне су и потврда о  вредности  и свевремености њихових дела без којих се ни  историје уметности, књижевности, позоришта, филма, науке  ни савремени токови не могу замислити.

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво