Расте број оболелих, заседао кризни штаб

Претходних дана у Србији се бележи већи број заражених вирусом корона, а јуче је тај број био 254. Највише заражених је у Београду, Новом Пазару, Ужицу, Крагујевцу, Врању. Погоршана епидемиолошка ситуација је и у Краљеву. У Новом Пазару озбиљна ситуација, више од 100 људи има тешку клиничку слику. Ангажована је и војска.Због повећања броја оболелих и преминулих у земљи, заседао је кризни штаб који је разматрао нове рестриктивне мере.

На подручју града Беогада од сутра, од шест сати ујутру, биће обавезно ношење маски, не само у превозу, већ у свим затвореним просторима, као и физичка дистанца од најмање једног метра, одлучио је Кризни штаб. Заменица директора института Батут Дарија Кисић Тепавчевић објаснила је како то не морају да буду хирушке маске, већ да је потребна механичка заштита. Апеловала је да се користе и друге мере превенције , а то је физичка дистанца од најмање једног метра, као и редовно прање руку. Кисић Тепавчевић је после састанка Кризног штаба нагласила да су те мере донете због пораста броја заражених претходних дана.

У свету је тренутно од корона вируса заражено 10 милиона и 200 0000 људи, 504 000 су преминуле, а излечено је 5 и по милиона људи. И даље је најтеже у Сједињеним Државама где је више од 2,5 милиона инфицираних. Индија већ осми дан заредом бележи рекордан пораст броја оболелих - у последња 24 сата још 19 и по хиљада.

Кинеска војска добила је одобрење да користи кандидата за вакцину против корона вируса који су развили њени истраживачи и лабораторија CanSino Biologics, након што је клиничким тестирањем доказано да је безбедна и донекле ефикасна. Ројтерс наводи да је реч о једној од осам кинеских кандидата за вакцину за које је дозвољено тестирање на људима у земљи и инстранству. Та вакцина добила је одобрење за тестирање на људима и у Канади.

Почели су пријемни испити за упис на државне факултете и трајаће до 5. јула. Највеће интересовање је за упис на Београдски универзитет где је поднето више од 17 хиљада пријава. Будуће бруцоше највише интересују ИТ смерови и биомедицинске науке. Примењују све препоруке Завода за јавно здравље, а пријемни испит се организује у три хале Београдског сајма.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Владимир Михајловић и Марица Сердар

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво