Чудотворни и лековити извори ужичког краја

Обично звук воде неког скривеног извора, наглашава тишина шуме... Обично јасну бистрину воде наглашава зеленило лишћа и траве...И светлост сунца и сенка оближње крошње... И сада, у овом тренутку, негде жубори извор воде, прелази гласно шумећи преко мокрог камена, и слива се запенушен одлазећи брзим током...

Али ми пратимо пут оних најскривенијих извора, оних обавијених маглом веровања и давних прича.

Причамо о изворима крај којих се, по веровању, окупљају виле и откривамо свет затурен и скрајнут, склоњен у сенке прошлости.

Откривамо вам чудотворне изворе и лековите воде.

Месецима су их тражили, и о њима се распитивали, млади етнолози Ужичког музеја. Путовали од Ариља до Бајине Баште, пели се уз литице и по шумама, пратили путоказе мештана који би их одвели до лековитих извора.

Проналазили су их и описали, испричали приче које потврђују да лече вид или неку другу болест, и забележили веровања, обично од старијих житеља. Понекад су и сами доживљавали мистичну атмосферу предела где је извирала вода. Магла, сумрак, чудно оглашавање птица...претходило је приласку лековитим водама..

Извор вода извирала - то може да буде наслов данашње емисије. После да се умијемо, или се окупамо, а и попијемо гутљјај два...Неко ће можда оздравити.

Којекуда, Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић нуде вам чашу бистре воде са извора.

Радио Београд 1, 09.05

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво