Отворене границе - улазак у Србију без теста

У оквиру додатног попуштања мера донетих у циљу сузбијања Ковида 19 од данас су отворене границе са Босном и Херцеговином, Северном Македонијом, Црном Гором, Албанијом, Грчком и Бугарском. Никоме ко улази у Србију није потребан ПИ-СИ-АР тест на присуство вируса, а на граничним прелазима путници ће добити упозорење и листу превентивних мера. Дозвољено је окупљање на отвореном до 1.000 људи. На спортским догађајима на отвореном је дозвољено присуство публике, уз дистанцу од једног метра. Када су у питању затворени простори, још увек постоји максимум од дозвољених 100 људи.

Председник Србије Александар Вучић борави у радној посети Бугарској. На аеродрому у Софији га је дочекао бугарски премијер Бојко Борисов. Двојица званичника су хеликоптером обишли радове на изградњи деонице аутопута од Софије до границе са Србијом, и радове на изградњи гасовода Балкански ток, који ће бити дугачак 474 километара. Током посете су разговарали и о другим гасним пројектима - двосмерном гасоводу Ниш - Софија, и повезивању наше земље са гасним чвором "Балкан" у Бугарској, који је важан за допрему гаса из других извора. Председник је захвалио Бугарској на подршци Србији на европском путу, што, како је рекао, није увек лако. Истакао је да Србија доживљава Бугарску као истински пријатељску земљу, а бугарски народ као братски.

На рачуне још 1,35 милиона грађана данас ће бити уплаћено по 100 евра неповратне помоћи, а рок за грађане који се још нису пријавили за исплату истиче 5. јуна. Председник Александар Вучић је најавио да ће 4. јуна, шест дана раније него што је најављено, почети исплата минималца из пакета економских мера за помоћ државе привреди у отклањању последица пандемије корона вируса.

У свету је корона вирусом до сада заражено скоро 6,3 милиона људи, а умрло је више од 374 хиљаде. Највише оболелих је и даље у Сједињеним Државама, 1.8 милиона, затим у Бразилу, више од пола милиона, а на трећем месту је Русија са око 414 хиљада случајева. У руској престоници се од данас ублажавају строге мере, па Московљани први пут после девет недеља могу да изађу у шетњу, три пута недељно, и то одређеним данима.

Власти у Вашингтону су увеле полицијски час, пошто полиција ни после неколико сати није успела да заузда учеснике протеста окупљене око Беле куће. У непосредној близини запаљено је неколико пожара. Како преноси Њујорк тајмс, протести због смрти Џорџа Флојда одржавају се у 140 америчких грдова, а полиција је до сада ухапсила преко 4 хиљаде људи. Демонстранти су се у Филаделфији сукобили са полицијом, а неколико великих продавница је демолирано и опљачкано. Учесници протеста у Бостону запалили су више полицијских аутомобила. У 15 савезних држава мобилишу се припадници националне гарде како би спречили немире.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Ненад Селаковић и Иван Маринковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво