Епидемија корона вируса у Србији се смирује

Ситуација у Врању, Лесковцу, Смедереву и Зајечару, где се појавио већи број заражених, под контролом је. Сви пацијенти позитивни на вирус у та четири града су под здравственим надзором, са блажом клиничком сликом и немају компликације.

Воз са медицинском опремом из Кине стигао је у Београд око 11 сати. Возом кинеске железнице, у 42 вагона, допремљене су заштитне маске, скафандери, рукавице, наочаре визири и друга медицинска опрема за борбу против корона вируса коју је Србија купила од Кине. Теретни воз су дочекале медицинске екипе, као и кинески радници ангажовани на модернизацији пруге Београд - Стара Пазова.

У свету је од Ковида-19 оболело преко 5 милиона и 600 хиљада људи, а преминуло је близу 350 хиљада. Светско жариште вируса корона се преселило у Јужну Америку. Најгоре је у Бразилу, а по броју заражених и  преминулих од Ковида 19 у Јужној Америци на другом месту је Перу. Како  преноси Си-Ен-Ен, ситуацију додатно отежава то што су многи људи због  сиромаштва приморани да раде и да свакодневно одлазе у набавку јер у својим домовима немају услове за складиштење намирница.

Председник Александар Вучић обишао је радове на изградњи петље Батајница, која је део обилазнице око Београда. Њена изградња вредна је готово 10 милиона евра, а пројекат се финансира из кредита Европске банке за обнову и развој. Очекује се да радови буду завршени до краја године, када ће грађани Батајнице добити везу са аутопутем и старим новосадским путем. Са председником Вучићем радове су обишли министарка саобраћаја Зорана Михајловић и директор "Путева Србије" Зоран Дробњак.

Министар спољних послова Ивица Дачић присуствовао је у Смедеревској Паланци полагању камена темељца за изградњу 15 станова за избегличке породице из Босне и Херцеговине и Хрватске. Станови се граде у оквиру Регионалног стамбеног програма збрињавања избеглица са простора бивше Југославије. Планирано је да радови буду завршени у јануару наредне године. Дачић је поручио да ће Влада Србије наставити да подржава тај пројекат док свим избегличким породицама не буде трајно решено стамбено питање.

Филм "Асиметрија" у режији Маше Нешковић освојио је две награде на овогодишњем Међународном филмском фестивалу "Ривер Ран" у Винстон-Сејлему у Северној Каролини, у Сједињеним Америчким Државама, саопштио је Филмски центар Србије. Реч је о награди за најбољег редитеља и најбољу филмску фотографију у такмичарском програму чији је фокус на независним дугометражним филмовима.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести  Ненад Селаковић и Иван Маринковић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво