Мраз преполовио род кајсија

Повртарима, сточарима и пчеларима ових дана стиже помоћ државе ради ублажавања последица кризе настале на тржишту због корона вируса. Међутим, произвођачи цвећа и гљива, који су такође, због затварања пијаца и ресторана, претрпели штету, нису се нашли на списку за помоћ. У Министарству пољопривреде кажу да ће тај пропуст бити исправљен у наредном периоду.

Мраз је и овог пролећа нанео велику штету воћу, посебно у Војводини, али и у другим деловима Србије. Највише су страдале кајсије и брескве, чији ће род бити значајно смањен, али има штете и у засадима јабука. О томе смо разговарали са директором Института за воћарство у Чачку Миланом Лукићем.

Влада Србије формирала је радну групу за унапређење производње и тржишта малине, на чијем је челу државни секретар у Министарству пољопривреде Велимир Станојевић. Задатак те радне групе је сагледавање актуелне ситуације у области малинарства, са посебним освртом на критичне тачке у тржишном ланцу производње малине, а ради доношења одговарајућих мера за стратешко решавање постојећих проблема у тој области воћарства.

Због корона вируса ловци не иду у шуме па је овога пролећа изостало пребројавање дивљачи, што ће негативно утицати на план газдовања ловиштима. Ловачка удружења трпе штету и због тога што нема ловног  туризма.

О производњи и преради питомог шипурка разговарали смо са младим брачним паром, економистима Маријом и Игором Петровићем из Младеновца. Они су у тај посао ушли из хобија, а сада полако, али сигурно, развијају фирму и при том воде рачуна да ни на који начин не угрожавају природу.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

...

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво