Стручна и волонтерска подршка старима у изолацији

Служба кућне неге Центра за социјални рад у Старој Пазови и у данима пандемије брине о 80 старијих житеља у граду и на селу. Њихове четири геронтодомаћице и неговатељке, од којих две медицинске сестре, по позиву стижу у куће времешних Старопазовчана. Набављају им намирнице и лекове, помажу у кућним пословима и заказују лекарске прегледе. За нашу емисију ће говорити руководилац те службе Мирјана Соколовић.

А у крагујевачком Црвеном крсту већ неколико година постоји Кутак за квалитетније старење у којем су ангажовани и волонтери ветерани. Они помажу старијима од 65 година телефонским позивима и уз подршку млађих волонтера. Међу њима је и добра жена Милка Игњатовић. Више од 40 година је волонтер Црвеног крста у Крагујевцу.

Да ли никотин помаже у борби против корона вируса? Према неким студијама у Француској и Италији пушачи  су наводно заштићенији од Ковида 19. Истраживања, међутим, у САД-у показују супротно.  

А да о таквим тврдњама нема говора каже и др Срмена Крстев, председница Републичке комисије за контролу дувана, саговорница наше емисије.  

У Волонтерском сервису општине Звездара током пандемије организоване су бројне радионице на даљину, путем друштвених мрежа. Јасмина Поповић Ћирић води Школу енглеског језика преко скајпа за старије суграђане. То  је добар модел за креативно испуњено време у кућној изолацији.

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.

Насловна страница -  Геронтодомаћице Службе кућне неге у Старој Пазови (Фото/М. Соколовић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво