Пролећна сетва у пуном јеку, корона не може да је заустави

У Србији се захуктава пролећна сетва која до краја априла треба да се обави на око 2 милиона хектара. Због забране кретања, време за тај посао значајно је скраћено па пољопривредници сваки тренутак користе да изађу у њиве. О проблемима са којима се ових дана суочавају ратари разговарали смо са Браном Прелевићем из Змајева код Врбаса, који обрађује више од 100 хектара земље. Он сматра да нема разлога да пољопривредници и после полицијског часа не буду у тракторима на њивама како би сетву обавили на време и како треба.

Влада Србије одлучила је да пољопривредницима омогући да раде и током викенда, што значи да их нико неће дирати ако су на трактору, потврдио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Он каже да је и до сада постојала толеранција према пољопривредницима, али истиче да мора да се води рачуна да нико свој статус пољопривредног газдинства не злоупотреби. Министар такође најављује помоћ пољопривредницима кроз субвенционисане кредите, као и секторску подршку малим млекарама и повртарима, који су због затварања угоститељских објеката и пијаца тренутно у најнеповољнијем положају.

Произвођачи поврћа ових се дана довијају на разне начине како би продали доспелу робу, најчешће доставом на кућну адресу, што им значајно повећава трошкове. У најповољнијем положају су повртари који су се удружили у задруге и захваљујући томе ушли у велике трговинске ланце, тако да немају проблема са пласманом.

Откуп млека за сада иде добро, а произвођачи после ванредног стања очекују договор са прерађивачима о повећању откупне цене која се већ годинама не мења.

Због забране кретања многи старији пчелари не могу у пчелињаке. Пчелар и шеф катедре за биологију на Ветеринарском факултету Зоран Станимировић уверен је, међутим, да ће, захваљујући помоћи млађих, сви неопходни послови у пчелињацима бити урађени како треба.

Уредник и водитељ Даворка Тешић. 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво