Помоћ Србији у борби против епидемије од Турске и Кине

У Србији је, од почетка епидемије, вирус корона до сада потврђен код 2.447, од 9.626 тестираних. Епидемиолози кажу да је досегнут максимум и да у наредне две недеље треба спровести заиста најрестриктивније мере. Нема више лечења код куће и сви позитивни на вирус морају у болницу.

За само 24 сата број оболелих од ковида 19 у Лесковцу је удвостручен. Од шездесет двоје оболелих чак двадесет троје су здравствени радници. Највише инфицираних је са инфективног одељења лесковачке болнице.

Хирургија на Институту за онкологију и радиологију Србије неће радити данас и сутра, а можда и прекосутра због дезинфекције коју обављају руски специјалисти. Директорка Института Даница Грујичић каже да су здравствени радници тестирани јуче, да ће се тестирање наставити и данас и да ће резултати бити познати за дан или два. 

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је претходне ноћи мали број грађана кршио полицијски час, њих око 150 на територији целе Србије. Стефановић је за Телевизију Хепи рекао да је у МУП-у заражено око 60 људи међу којима је најмањи број граничних полицајаца. Нагласио је и да су сви који су били у контакту са оболелима у самоизолацији.

Министар Бранислав Недимовић потписао је са представницима кинеског института БГИ уговор о кинеској донацији за изградњу две најмодерније лабораторије за вирус корона у Београду и Нишу. Споразум укључује две лабораторије са укупном пропусношћу од 3.000 тестова дневно, што је троструко више од тренутних могућности тестирања у Србији и омогућује пратећу потребну опрему, тестове и комплете за узорковање. 

На београдски аеродром „Никола" Тесла" око 10 и 30 слетео је авион којим је допремљена медицинска помоћ из Турске. У оквиру донираних медицинских средстава је 100 хиљада заштитних маски, 2 хиљаде заштитних одела, и хиљаду 500 тестова за Ковид 19. 

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредник вести Ненад Селаковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво