Припрема привремених болница у више градова Србије

На Београдском сајму смештено је 55 пацијената са најблажом клиничком сликом. О њима брине 10 лекара и 25 медицинских сестара чије су смене осам сати, а ротирају се на свака два сата – каже државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић.

И Београдска арена, Хала „Александар Николић" и Хала „Ранко Жеравица" припремају се за привремене болнице.

Простор Новосадског сајма од данас ће бити оспособљен за смештај око 1.000 људи, који ће ту имати неопходне услове за живот и медицинску негу.

Епидемиолог Бранислав Тиодровић изјавио је да је хала "Чаир" у Нишу од данас спремна да прими пацијенте, а да је њен капацитет око 250 пацијената.

У Ваљеву се спремају објекти за прихват оболелих са најблажом клиничким сликом. За то су предвиђени хотел "Нарцис" и Пољопривредна школа са својим домом ученика.

И у другим градовима припремају се хале, ученички и студентски домови за случај пораста броја оболелих.

Од данас је почело тестирање на Ковид 19 у Дирекцији за националне референтне лабораторије у Батајници.

Председник Александар Вучић разговарао је телефоном са комесаром Европске уније за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем. Вучић је захвалио комесару на личном ангажману, нагласивши да се Србија налази на европском путу и да ће све своје обавезе на том путу испуњавати, али да ће умети и да покаже солидарност са земљама Европске уније које су најтеже погођене Корона вирусом. Двојица саговорника, сагласила су се да су неопходне сарадња и координација мера између Западног Балкана и Европске уније. Комесар Вархељи је председнику Вучићу рекао да је надлежним службама дао инструкцију да Србији буде омогућено коришћење до 15 милиона евра за хитне потребе, као и да буде размотрено коришћење преосталих 20,8 милиона евра из програма за европске интеграције за краткорочне потребе.

Комплетан пакет економских мера, вредан пет милијарди евра биће данас представљен привреди и грађанима. Кључне мере подразумевају ургентну помоћ предузећима, као олакшице приликом исплате пореских обавеза и лакши приступ кредитима за ликвидност. У НАЛЕД-у кажу да су задовољни предложеним пакетом мера и да се оне поклапају са захтевима које је привреда претходних дана упутила Влади.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ирена Јеловац

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво