Забавник

Анка, трећа кћи Јеврема, најмлађег брата кнеза Милоша, имала је узбудљиву младост, богат живот и трагичан крај. Рођена је 1821. у очевом шабачком конаку и одмалена је била права принцеза. Имала је бујну природу и жестоку нарав, лепоту на мајку Томанију и оштроумље на стрица Милоша Обреновића...

У прошлости је прање одеће представљало тежак физички посао који су углавном обављале жене. Процес прања укључивао је намакање, трљање, лупање, прокувавање и испирање што је одузимало пуно времена и било исцрпљујуће. Такав начин прања донекле је олакшао проналазак даске за рибање. Прву веш машину је конструисао немачки научник Јакоб Кристијан Шеферн 1767. године.

Крајем 18. века Британац Х. Сидгиер долази на идеју да веш убаци у бачву направљену од прућа у којој се прљава одећа меша уз помоћ ручке. Американац Џејмс Кинг је 1851. године патентирао прву механичку машину за прање веша, али и ова машина је била на ручни погон. Хамилтон Смит је 1858. године патентирао прву ротирајућу машину која је имала бубањ који се окретао у оба смера.

Данас смо у Забавникову музичку кутијицу спаковали неке нумере које, чини се, трају одувек и трајаће заувек. Као и Елвис Прили који је песму " It s now or never" снимио 1960. године и то је његов најпродаванији синг. Продат је у 20 милиона примерека. "Краљ" пева о љубави која се родила на први поглед и која треба да се догоди одмах, јер " tomorrow will be too late".

Уредник и водитељ: Милена Шишкин

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво